Nejvíce vedoucích za rok vyměnilo ministerstvo financí, nejčastějším „reformátem“ byla KDU-ČSL

14. duben 2015

Jak ministři současné vlády od svého nástupu měnili klíčové vedoucí pracovníky svých resortů? Na tuto otázku hledala odpověď nestranická a nezávislá platforma České souvislosti.

Požádala proto jednotlivá ministerstva o poskytnutí informací.

„Setkali jsme se s velkými problémy, aby ministerstva tyto údaje zveřejnila,“ říká editor projektu Antonín Berdych.

Z resortů informace nakonec přišly. Platforma si vyžádala údaje od ledna 2014, kdy se dostala vláda k moci, do ledna 2015.

„Celková změna v prvním roce vlády byla 57 % osob, což je číslo vysoké, ale když se potom podíváme na konkrétní resorty, tam už jsou některá čísla přímo alarmující,“ upozorňuje editor.

Největší „čistky“ zažilo ministerstvo financí:

„Na 36 pozicích na úrovni ředitelů odborů a sekcí bylo provedeno 35 změn, což reálně znamená 97 % změn. Na druhém místě je ministerstvo pro místní rozvoj, kde bylo změněno skoro 86 % procent pozic, a na třetím místě je ministerstvo zemědělství, kde bylo 76 % změn.“

To, že první místo obsadilo ministerstvo financí, které vede ANO, neznamená, že by právě toto hnutí bylo ve změnách nejaktivnější.


Projekt České souvislosti je nezávislou a nestranickou aktivitou. Jejímž cílem je se zapojit do veřejné diskuse o problémech České republiky, jejích institucí a především politické reprezentace.

„Nejčastějším „reformátem“ byla KDU-ČSL, která změnila ve dvou svých resortech, které jsme sledovali, 71 % lidí. Hnutí ANO mělo sice ty nejdramatičtější resorty – finance, místní rozvoj a částečně spravedlnost –, na druhou stranu třeba na ministerstvu životního prostředí nebo dopravy byly změny na úrovni 35 %, což by se dalo považovat za přirozenou obměnu,“ dodává Antonín Berdych.

Služební zákon, který podobné změny ve státní správě eliminuje, zatím neplatí.

„Mám obavu, že ještě před vstupem služebního zákona v účinnost, mohou změny pokračovat,“ domnívá se editor Českých souvislostí.

autoři: mvo , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.