Nesuďme člověka podle věku, ale především podle toho, co umí, vyzývá ředitelka Alternativy 50+

3. červen 2014

Najít si práci v předdůchodovém věku není jednoduché. Lidé nad 50 let čelí na trhu práce stereotypům. Prý jsou nepotřební, málo vydrží nebo nejsou schopní naučit se nové věci. Upozornit na to chce kampaň Alternativy 50+, která začíná dnes.

Ředitelku obecně prospěšné společnosti, socioložku Lindu Sokačovou překvapuje při jednáních se zaměstnavateli, jak silné stereotypy stále jsou.

„Nejvíce pomáhá to, když zaměstnavatelé potřebují nějakou konkrétní pozici. Potom stereotypy přestávají uplatňovat a začínají spíš hledat člověka, kterého skutečně potřebují, ale bohužel to bývá až v těch posledních okamžicích,“ řekla v našem ranním vysílání.

Podle Sokačové lze stereotypy změnit vzdělávacími programy nebo diskusemi o tématu. Souhlasí také s názorem Evropské komise, že v oblasti zaměstnávání starších lidí má co dohánět.

„Nejde jen o výši nezaměstnanosti lidí starších 50 let, ale také o to, že ti lidé bývají nezaměstnaní dlouhodobě a nové zaměstnání se jim hledá opravdu špatně,“ dodala ředitelka Alternativy 50+.

Jak míní, člověka nemůžeme soudit podle jeho věku, ale především podle jeho individuálních schopností a dovedností: „Někdy nepotřebujeme jenom tu dravost mládí, ale i zkušenost. A je potřeba podle toho i vybírat.“

Kampaň je určena nejen pro zaměstnavatele, ale i pro lidi, kteří se potýkají s věkovou diskriminací a porušováním pracovněprávních podmínek. Ti se mohou obrátit na Alternativu 50+, která nabízí bezplatnou pomoc.

autoři: mvo , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.