Nezavádějme princip kolektivní viny muslimů, vyzývá arabista

17. září 2014

Zástupci sdružení Islám v Česku nechceme v úterý předali ve sněmovně protestní petici proti přiznání zvláštních práv muslimům. Na to má každá církev po deseti letech od registrace ze zákona nárok.

K islámu se podle statistik v Česku hlásí přes 3300 muslimů, ale skutečná čísla jsou větší. K přiznání zvláštních práv musí mít církev aspoň 10 tisíc členů.

„Vycházíme ze zkušeností s islamizací Evropy, jako jsou šaríja soudy, náboženská policie a paralelní právní systém,“ upřesnil v Ranním Plusu mluvčí iniciativy Islám v Česku nechceme Artur Fišer.

Podle něj islám ohrožuje Česko nastolením paralelního právního systému a postupnou islamizací Čech.

Podaná petice má dva cíle: zabránění uznání Ústředí muslimských obcí jako plnoprávné církve, a zviditelnění problematiky islámu na politické scéně.

Fišer na příkladu výroku českého muslima a arabisty Petr Pelikána o smrti za odpadlictví od islámu dokládá, že i umírnění čeští muslimové, kteří by měli stavět islám do dobrého světla, „vykládají o tom, že by se mělo za odpadlictví zabíjet.“

Arabista z Orientálního ústavu Akademie věd ČR Bronislav Ostřanský vyjádřil výhrady k užití Pelikánova výroku, který podle něj sděluje něco zcela jiného, a který Fišer nepřesně parafrázoval.

„Chápu, že lidé mají z islámu strach, protože mediální ohlasy islámských témat jsou veskrze neradostné,“ vysvětlil arabista. S tím, jak česká média informují o islámu je přesto spokojený.

Češi se paradoxně cítí islámem ohroženi nejvíce ze všech států Evropské unie, i když je zde muslimů mnohem méně než ve Francii, „kde mají reálné problémy s reálnými šesti miliony muslimů.“

„Nezavádějme princip kolektivní viny, sám islám hrozbou pro Česko není,“ vyzval arabista Bronislav Ostřanský.

autoři: rkr , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.