Nosorožce Súdána hlídá ochranka. Je jediný na světě, díky zoo ve Dvoře Králové

20. duben 2015

Osobní ochranku mají na světě jen výjimeční lidé: králové, královny, vysocí politici, nebo bohatí byznysmeni. V keňské rezervaci ale má ozbrojenou ochranku nosorožec severní bílý jménem Súdán.

Fotografie samce a jeho strážců v posledních dnech obletěla sociální sítě.

Súdán je jeden z 5 posledních nosorožců bílých na světě a posledním samcem. Téměř celý svůj život prožil v zoo ve Dvoře Králové.

„Súdán je vlastně symbol toho, jak se chováme k planetě, k přírodě, ke svému okolí a je to memento, varování, že bychom měli své chování změnit,“ říká ředitel zoo Přemysl Rabas.

Jak připomíná, ochranka hlídá nosorožce v Keni už od roku 2009:

„Toto je poslední samec, tak se tomu dává větší váha. Ale ve skutečnosti biologicky daleko větší cenu mají samice. My máme uložené sperma jak ze Súdána, tak z dalších tří už dnes mrtvých samců. Mnohem cennější je udržet naživu samice, než se podaří propracovat techniku odběru vajíček, jejich dozrávání, případně oplodnění.“

Podle Světového fondu na ochranu přírody žilo ještě v roce 1960 na zemi více než 2000 kusů severního bílého nosorožce. Teď je jich 5.

„Nosorožci byli ve špatnou dobu na špatném místě. Bylo jich poměrně málo a pytláci s nimi zamávali. On ve skutečnosti ten nosorožec nebýt královédvorské zoo, tak už je dávno vyhynulý. Právě královédvorská zoo prodloužila jeho pobyt na planetě tím, že se jí opakovaně jako jediné zoo na světě podařilo rozmnožit,“ dodává Přemysl Rabas.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio