Objevili jsme krásu, říká o poničené Šumavě pořadatel studentského výtvarného sympozia

27. březen 2015

Kůrovcem a orkánem poničená Šumava a Bavorský les se už po šestý rok stávají uměleckým podnětem pro studenty z německé i české strany.

Ti procházejí českou i německou šumavskou divočinu, a své dojmy přenášejí do výtvarného vyjádření.

Právě ve čtvrtek začala v galerii Školská 28 výstava Na hranici – Grenznah, která několik ročníků šumavských výtvarných sympozií mapuje.

„Jde o záznam zážitků, který je v každém konkrétním případě jiný,“ uvedl v našem vysílání kurátor výstavy Tomáš Černý.

Díla se liší i způsobem záznamu, typem média. „Jediný scelující prvek je prostředí,“ dodal.

Poničené prostředí rozhodně v mladých umělcích nebudí záporné pocity. „Ještě jsem se nesetkal s negativní reakcí,“ tvrdí kurátor.

„Sympozium vzniklo proto, že jsme objevili krásu, kterou nelze v krátkosti slovy popsat,“ shrnul původ projektu Černý.

Ten je přesvědčen, že kdyby místo konání nemělo takovou sílu, nebylo by možné zde pořádat šest ročníků výtvarného sympozia.

„Každý rok vypíšeme open call, a z přihlášených účastníků vybíráme tak, aby paleta byla co nejpestřejší,“ popsal proces výběru účastníků sympozia jeden z autorů celého projektu.

S výjimkou jedné trasy, která přechází česko-německou hranici, se účastníci drží v bezprostřední blízkosti chaty, kde jsou ubytováni. "Je to uprostřed národního parku, a nemá smysl chodit někam dál."

„Úvodní část sympozia, kdy se studenty procházíme krajinu, trvá dva dny, poté je jen na nich, jestli se pustí do tvorby, nebo budou dále chodit ve skupině do přírody,“ doplnil Tomáš Černý.

Výstavu Na hranici Grenznah je možné shlédnout v pražské Galerii Školská 28 do 24. dubna 2015.

autoři: rkr , oci
Spustit audio