Očkování dětí z Prahy 6 proti žloutence začíná. Názory na vakcinaci se různí

5. červen 2015

Děti z pražských Dejvic a Bubenče čeká ode dneška očkování proti žloutence typu A. Vakcinace je zdarma a týká se dětí od jednoho roku do 15 let.

Hygienici tímto mimořádným opatřením předejít nákaze z kontaminované kohoutkové vody. Kvůli bakteriím a virům, které minulý týden pronikly do potrubí, muselo vyhledat lékařskou pomoc přes dva tisíce lidí.

I když odebrané vzorky potvrdily jen střevní onemocnění, hygienici nevylučují, že by se virus hepatitidy mohl projevit až později.

Starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi (TOP 09) se nelíbí, že se radnice o nařízení dozvěděla až z médií.

Náměstkyně primátorky pro finance a rozpočet Iva Kislingerová (ANO) s očkováním souhlasí:

„Jako babička dvou vnoučat vnímám, že pokud by bylo nějaké potenciální riziko, tak samozřejmě bych nechala svoje vnoučata oočkovat. Myslím, že je přirozený zájem rodičů, prarodičů, aby usilovali o to, aby jejich děti byly zdravé.“

Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly je rozhodnutí o očkování, když se přítomnost žloutenky nepotvrdila, odborně „na hraně“.

„Jako otec pěti dětí mě zajímá, jestli tam nějaké riziko je, nebo není. Jestli se budeme očkovat jenom kvůli tomu, aby se naplnila nějaká kvóta, je to špatně. Na druhou stranu ve chvíli, kdy říkáme, že žloutenka v Dejvicích a Bubenči není, proč se máme očkovat?“ ptá se předseda pražské ODS Filip Humplík.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio