Pohled na gaye a lesby se v České republice mění. K lepšímu, říká Adéla Horáková ze sdružení Proud

1. červenec 2015

Jak už jste asi zaznamenali, Facebok se v posledních pár dnech vybarvuje. Někteří jeho uživatelé umísťují na své profilové fotky duhové vlajky.

Dávají tak najevo svou podporu homosexuálním sňatkům v souvislosti s víkendovým rozhodnutím amerického Nejvyššího soudu, který povolil manželství párům stejného pohlaví v celých Spojených státech.

Naduhovo se proto zbarvila i profilová fotografie Bílého domu.

Podporu homosexuálním sňatkům vyjádřily kromě Facebooku i další firmy.

Například aplikace Uber označovala během června duhovou značkou dostupná vozidla. Díky službě Airbnb zprostředkovávající ubytování jste se mohli dozvědět, jak se cestuje gayům a lesbám.

Na twitterovém účtu seriálu Hra o trůny se před duhovou vlajkou objevil Renly Baratheon. Právě tato postava byla nucena svou sexuální orientaci skrývat.

Ne všude se ale homosexuální sňatky setkávají s tak velkou podporou.

Rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu se nelíbí například Rusku, kde platí kontroverzní zákony zakazující poskytovat informace o homosexualitě lidem mladším 18 let.

Duhové profily se nesetkaly s nadšením ani v arabských zemích.

Jeden twitterový uživatel ze Sýrie dokonce napsal, že homosexuálové zničili duhu jako dětský symbol nevinnosti.

Duhové semináře zamíří i na základní školy

Z duhových profilů na sociálních sítích má radost Adéla Horáková ze sdružení Proud.

V České republice platí už 9 let zákon o registrovaném partnerství. Pohled Čechů na homosexuály a lesby se mění, potvrzuje Horáková:

„Ten pohled se mění, neustále vyvíjí. My pozorujeme spíše pozitivní tendenci. Každoročně zpracovávané průzkumy prokazují, že ta podpora neustále stoupá. Poslední průzkum z května ukazuje, že registrované partnerství vnímá naprostá většina lidí už jako samozřejmost. Například aktuální téma adopce biologického dítěte druhým partnerem v rámci LGBT rodin nevadí 59 % lidí.“

Podle Adély Horákové k tomu přispívá otevřenost a komunikace. Čím více se o tématu mluví, tím je pozitivní reakce prý vyšší.

Sdružení Proud pořádá na středních školách Duhové semináře proti homofobii.

„V naprosté většině případů máme pozitivní reakce jak od studentů, tak od učitelů. Je hezké vidět, že na základě dotazníků, které sbíráme, zjišťujeme, že 70 % studentů se dozvědělo něco nového a třeba 20 % z nich mění svůj přístup k LGBT tématům,“ konstatuje Horáková.

Střední školy se o semináře hlásí samy. Sdružení teď chystá semináře i pro základní školy.

autoři: mvo , rkr , sed
Spustit audio