Poslanec Gabal: Příliv uprchlíků bude narůstat, a může rozložit celou Evropu

20. duben 2015

Itálie už není schopná zvládat příliv běženců z afrického kontinentu. Její představitelé požádali mezinárodní společenství o pomoc a solidaritu v rámci celé Evropské unie.

Stalo se tak poté, co se stovky lidí utopily při převrácení lodě, na které se pokoušely dostat z Libye do jižní Evropy. K podobným tragédiím došlo v oblasti Středomoří v uplynulých měsících několikrát.

Jak je Evropa připravena na příliv masivních uprchlických vln, a jak by se měla zapojit Česká republika?

„K této neskutečné tragedii vedou dva základní důvody,“ řekl v našem vysílání ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

První lze hledat v obchodu s lidmi, který se odehrává na pobřeží severní Afriky. „Očekávejme, že v nejbližších dnech budou podobné situace nastávat ještě mnohokrát. Těm, kteří to celé organizují, je úplně jedno, jestli ti lidé dojedou, nebo nedojedou živí na evropský kontinent.“

„Je to nový modus operandi zločineckých struktur, a Evropa by měla začít konečně něco dělat, víme o tom několik let,“ tvrdí Haišman.

Dění ve Středozemním moři se týká i České republiky připomněl ředitel. „Deset let se pohybujeme v Evropské unii, a společně budujeme také azylovou politiku.“

Dosavadní evropská řešení selhala, soudí Haišman. „To, co napadá ty, kteří řídí společnou evropskou migrační politiku, jsou fatální chyby. Pět let jsme jezdili plakat na místa tragédií, ale neučinili jsme žádný podstatný krok k překonání problému.“

„Pokud Evropa nevyčlení dostatečně velké finanční prostředky, tak problém nezvládneme,“ varoval Tomáš Haišman.

Absorpční schopnosti jihu Evropy jsou vyčerpány, tvrdí poslanec

Poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal je přesvědčen, že to co vidíme, představuje jen špičku ledovce.

„Příliv uprchlíků bude narůstat. Čísla jsou hrozivá, a pokud se s tím nebude něco dělat, může to Evropu rozložit,“ předpověděl politik.

Podle něj se počty pohybují v řádu 24 milionů lidí na útěku, kteří utíkají s holýma rukama, bez jakéhokoli zajištění.

Unie nemá vypracovaný integrační mechanismus. „Německo i další země se o to snaží, ale na úrovni Unie žádný takový mechanismus není,“ vysvětlil Gabal.

„Itálie i Řecko už volně propouštějí stovky imigrantů bez jakýchkoliv procedurálních formalit, a ti se velmi brzo dostanou i k nám. Absorpční schopnosti na jihu Evropy jsou už vyčerpány,“ konstatoval poslanec.

Především je třeba jednat přímo v zemích, ze kterých před ozbrojenými konflikty imigranti utíkají.

„Je potřeba s mimořádným nasazením budovat uprchlické tábory v okolí válečných zón, a je třeba humanitární zásobování a koordinovaná humanitární akce,“ shrnul jen jedno z možných řešení imigrační krize Ivan Gabal.

autoři: oci , bum
Spustit audio