Před 20 lety začal vysílat Český rozhlas 6/Rádio Svobodná Evropa. Unikátní projekt v Evropě, hodnotí bývalý generální ředitel

8. září 2015

Pád Berlínské zdi v roce 1989 předznamenal zásadní změny ve střední a východní Evropě. Dotkly se také rozhlasového vysílání ze zahraničí do Československa.

Stanice Radio Free Europe/Radio Liberty se přestěhovala z Mnichova do Prahy a začala vysílat 1. července 1994.

Původní česká redakce Rádia Svobodná Evropa se 8. září 1995 připojila k Českému rozhlasu, a vznikl tak společný projekt pod názvem Český rozhlas 6/Rádio Svobodná Evropa.

Místem fungování se stala budova bývalého Federálního shromáždění.

Generálním ředitelem Českého rozhlasu byl tehdy Vlastimil Ježek

„My jsme v polovině 90. let měli pocit, že zejména publicistika Svobodné Evropy a lidé, kteří ji reprezentují, že by byla strašná škoda, kdyby to přestěhováním celého rádia z Mnichova do Prahy skončilo. Tak jsme celý rok, od roku 1994, pilně jednali, ale nejenom s americkou stranou, o nějaké možnosti spolufinancování nebo pokračování zvláštním způsobem i s vedením BBC a Deutsche Welle,“ vzpomíná Ježek.

Na projektu se původně podílely také Hlas Ameriky a zmíněné stanice BBC a Deutche Welle.

„Myslím si, že před 20 lety vznikl v Evropě naprosto unikátní projekt, kdy drtivá většina národních redakcí zemí, které se zbavily komunismu, skončila, a my jsme ještě na dlouhá léta většině těch lidí zajistili pokračování a možnost své názory způsobem, jakým to dělali léta z exilu, dělat zase naopak prostřednictvím Českého rozhlasu,“ dodává Vlastimil Ježek.

Sám nikdy nezapomene na událost z roku 1994. Rok před zahájením vysílání přiletěl do Prahy tehdejší americký prezident Bill Clinton, který dostal od českého prezidenta Václava Havla saxofon. Na něj pak Clinton nečekaně zahrál v Redutě.

„Václav Havel trošku arytmicky do toho mával rumba koulemi. Českému rozhlasu se podařilo také díky spolupráci s Láďou Špačkem, mluvčím Václava Havla, který nám to tehdy zařídil, tu hudbu natočit a vydat na cédéčku. Krásné bylo, a to se vracím k Českému rozhlasu, že my jsme panu americkému prezidentovi poslali to CD do Bílého domu. A věřte nevěřte za tři týdny přišla odpověď: ´Milý Vlastimile, velmi děkuji za nahrávku. Nikdy nezapomenu na pobyt v Praze. Bill Clinton.´“

V roce 2002 rozhodl Kongres USA o ukončení financování českého vysílání Svobodné Evropy, a tak vysílání končí i v České republice. Neformálním nástupcem české redakce Rádia Svobodná Evropa se stala stanice Český rozhlas 6, kam přešla i část redaktorů.

Logo ČRo 6/Rádia Svobodná Evropa
autoři: mvo , bum
Spustit audio