Předseda ČMKOS Středula: Zavedení jednotného inkasního místa v České republice skutečně přijde

21. listopad 2014

České firmy potřebují ročně na administrativu 413 hodin. Propočítaly to Světová banka a poradenská firma PricewaterhouseCoopers. Ve studii Jak se platí daně potvrdily, že Česko je na tom nejhůře ze středoevropského regionu.

Čechům nepomohlo ani to, že za posledních 5 let se podařilo tuto dobu zkrátit o 517 hodin. Přispěla k tomu zejména řada systémových zjednodušení a elektronizace jak podávání daňových přiznání, tak i plateb.

Celosvětově stráví firmy v průměru daňovými záležitostmi 264 hodin ročně. Nejjednodušší daňové systémy mají nadále Katar, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Analýza Světové banky a PricewaterhouseCoopers kritizuje odložení zavedení jednotného inkasního místa.

„Problém jsou tři inkasní místa pro přímé odvody, protože nejsou jenom daně, ale také zdravotní a sociální pojištění. Tady lze pouze povzdechnou, že k 1. lednu 2015 měl vstoupit v účinnost zákon o jednotném inkasním místě, kde by se na jednom formuláři z jednoho základu posílaly peníze na jedno místo. To bylo obrovské zjednodušení. Jsem přesvědčen, že minimálně o 100 hodin by administrativní náročnost klesla. Vláda bohužel tento projekt zrušila, tvrdí, že se k němu chce vrátit, ale zatím pro něj nic nedělá,“ míní poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula souhlasí, že by systém měl být, co se týká například elektronizace nebo odvádění daní, daleko rychlejší. Tvrdí ale, že český daňový systém není připraven na to, aby mohl jednotné inkasní místo realizovat:

„Problém byl, že zákony, které ministerstvo financí pod vedením pana Kalouska připravilo, v sobě skrývaly obrovské nebezpečí dalšího snížení daní, které by opravdu způsobilo velké problémy v České republice. My jsme inkasní místo a zákony s tím spojené odmítali, například i proto, že v tom byl zakomponován přesun daňové zátěže z podnikatelů na zaměstnance v oblasti zdravotního pojištění, kde se jim měla zvýšit platba o dva procentní body.“

Bývalý ministr financí Kalousek uvádí hlavní důvod zastavení projektu jednoho inkasního místa:

„V okamžiku, kdy bude jednotné inkasní místo, tak sociální pojištění přestane administrovat zhruba 8000 lidí ve správě sociálního zabezpečení a několik tisíc lidí u zdravotních pojišťoven. Chápu, že se odborům propuštění nelíbí, nicméně znamenalo by to zjednodušení a zlevnění správy daně. Pravý důvod té blokace je, že je potřeba dál držet umělou zaměstnanost v pojišťovnách a ve správě sociálního zabezpečení.“

Odbory nejsou proti jednotnému inkasnímu místu. Středula je dokonce přesvědčen o tom, že určitě přijde, protože je to nutné třeba pro správu daní.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio