Problematika zavedení eura je lidem nesrozumitelná, tvrdí koordinátor

1. červen 2015

O přijetí eura bychom měli hlasovat v referendu. Uvedl to ministr financí Andrej Babiš po schůzce v Lánech s prezidentem Zemanem, premiérem Sobotkou, guvernérem Singerem a členem bankovní rady Centrální banky Rusnokem.

Ti o společné evropské měně mluvili v neděli čtyři hodiny. Premiér Bohuslav Sobotka s případným referendem nesouhlasí a slíbil, že jeho kabinet o přijetí eura hlasovat nebude.

„Euro je navýsost politická otázka,“ uvedl v Ranním Plusu národní koordinátor pro zavedení eura v České republice Oldřich Dědek. „Rozumím určité obezřetnost politických stran,“ dodal.

Některé země referendum o euru provedly, jako například Švédsko nebo Dánsko. „Problematika eura je ale hodně technická, a vlastní argumenty jsou pro veřejnost dost chimérické.“

„Diskuze se pak často zvrhne do emocionální debaty, jestli euro zlikviduje sociální stát a podobně,“ popsal zkušenosti s referendy o euru koordinátor.

I proto je na místě široká informační kampaň, tvrdí Dědek. „Chtělo by to razantnější osvětu veřejnosti, aby byla celá problematika lépe objasněna.“

„Debata, která by pomohla odstranit některé zbytečné obavy, jako že přijetí eura zvýší ceny nebo znehodnotí úspory, by byla určitě na místě,“ shrnul stav informovanosti české veřejnosti o problematice eura koordinátor.

Analytik: Eurizace české ekonomiky je velice vysoká

Analytik České spořitelny Jan Jedlička je přesvědčen, že institut referenda by měl být využíván ve výjimečných, vysoce strategických oblastech. V případě eura je spíše příznivcem varianty, kdy rozhodnou politici.

Podle něj je česká ekonomika velmi provázána s eurem, a jeho přijetí by pomohlo nejen českým exportérům, ale i celé české ekonomice.

„Zhruba dvě třetiny našich exportů směřují do zemí eurozóny, i nejvýznamnější podnikatelské skupiny v ČR si mezi sebou fakturují a platí eura,“ tvrdí analytik.

Jak ukazují výsledky vývoje hrubého domácího produktu, Česká republika nastoupila cestu dohánění průměrné výkonosti západní Evropy. „Je správně, že je otázka eura opět debatována,“ chválí Jedlička.

Fakt, že bychom po vstupu do eurozóny museli zaplatit 51 miliard korun a ručit za závazky jiných států, aktuálně dlouhodobě problematického Řecka, je v současné době komplikací, uznal analytik.

„Řecká tragedie se ale blíží do finiše, a v letošním nebo příštím roce bude rozřešena. Takže v roce 2019 a 2020 nic nebude bránit zavedení eura v České republice,“ předpověděl Jan Jedlička.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio