Původně vědci zkoumali melanin. A přišli na to, že lidé s modrýma očima lépe odolávají alkoholu

4. listopad 2014

Přímá souvislost mezi barvou očí a rezistencí vůči alkoholu existuje. Touto problematikou se zabývali vědci z Georgijské státní univerzity v Atlantě a dospěli k překvapivým závěrům.

Američtí výzkumníci údajně zjistili, že lidé s modrýma očima mají větší šanci úspěšně odolávat alkoholu než ostatní. Vědci zpracovali výsledky od 12 tisíc mužů a žen.

Původním předmětem jejich zkoumání nebyl vztah mezi barvou očí a sklonem k alkoholismu, ale melanin, látka ovlivňující pigmentaci pokožky, duhovky a vlasů, která ale hraje důležitou roli i v dalších orgánech.

Zjištění, že jednotlivci se světlýma očima mohou vypít bez následků více alkoholu než tmavoocí, bylo spíš jedním z vedlejších výsledků výzkumu.

Melanin je důležitý pro náš nervový systém

Vědci potvrdili například tezi, že melanin nemá vliv pouze na pigmentaci, ale hraje významnou roli v nervovém systému. Takzvaný neuromelanin může ovlivnit degeneraci nervových buněk.

Pro náš organismus je velmi důležitý transport železa, které figuruje v mnoha biologických procesech. Díky železu má hemoglobin schopnost přepravovat kyslík.

Ten je zase zásadní pro všechny buňky, včetně mozkových a nervových, protože bez kyslíku (a tudíž bez železa) začnou degenerovat nebo zcela odumírat.

Pivo

Jenže železo může v našem organismu napáchat také značné škody. V mozkových buňkách může vznikat a hromadit se i tzv. volné železo, které je toxické pro svou schopnost vytvářet volné radikály.

Tím se může paradoxně opět vyvolat proces neurodegenerace.

Neuromelanin jako ochránce

Železo se v centrálním nervovém systému hromadí mimo jiné právě v neuromelaninu. A ten chrání před působením „zlého“ volného železa.

Brání formování volných radikálů a následné indukci oxidativního stresu, který vede k postupnému odumírání buněk a podobným onemocněním, jako je třeba Parkinsonova choroba.

Když to ještě zjednodušíme, dojdeme i k tomu, že osoby s tmavýma očima snášejí alkohol hůře než osoby světlooké.

Je to logické – díky vyššímu podílu melaninu u nich rychleji probíhá přenášení všech látek, včetně alkoholu, k mozkovým buňkám. Ty na to pak zareagují změnou stavu, tedy opilostí, a spuštěním degenerativních buněčných procesů.

Alkohol v nadměrné míře nevratně likviduje mozkové buňky. Vědecké výzkumu prokázaly, že alkohol podávaný v pravidelných a velmi malých dávkách má na lidský organismus naopak blahodárný vliv.

autoři: mvo , mše
Spustit audio