Ředitelka Sdružení pro integraci a migraci: Děti do detencí vůbec nepatří, je potřeba změnit zákon i praxi

14. říjen 2015

K uprchlíkům se český stát chová zřejmě nejhůře ze všech evropských zemí – jsou jim zabavovány mobily i hotovost a za pobyt za mřížemi si ještě musejí platit. Měsíc v detenčním zařízení v Bělé-Jezové vyjde čtyřčlennou rodinu na téměř 30 tisíc korun.

Podle ombudsmanky Anny Šabatové jsou podmínky běženců velmi špatné: rodiče jsou ponižováni před vlastními dětmi, které nemají dost místa na hraní, chybí jim i teplé oblečení a jídlo dostávají i ony pod dohledem ozbrojenců.

Uprchlíci prý navíc nemají žádné informace o tom, co s nimi bude:

„Všechny osoby jsou nuceny se postavit a držet identifikační kartičku, kterou v zařízení mají. Týká se to i dětí. Pokud děti spí, rodiče je musí probudit. To považujeme za zcela nepřijatelnou praktiku,“ říká veřejná ochránkyně práv.

S kritikou nesouhlasí ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný, podle kterého jde o prý o výjimečnou situaci:

„To že se sčítají zajištění cizinci, je pravda, ale není pravdou to, že by byly nuceny děti vstát z postelí nebo že by je museli rodiče probudit,“ tvrdí Koudelný.

Čtěte také

Zařízení v Bělé-Jezové navštívil také senátor Václav Láska (SZ), který je členem Platformy pro řešení a integraci uprchlíků.

Ponižující situace, jak je popisuje ombudsmanka, neviděl, ale uznává, že tábor je asi trojnásobně přeplněn.

„Pokud jsem s těmi uprchlíky měl možnost mluvit, tak to hlavní, co jim vadí, čemu nerozumí, na co si stěžovali, byl samotný fakt, že jsou zadrženi na své cestě těsně před cílem. Většina z nich směřuje do Německa a byli zadrženi 100 kilometrů před cílem,“ dodává senátor.

Ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová pevně doufá, že kritika od Anny Šabatové změní podmínky v detenčních zařízeních.

„Pokud jsou naši zodpovědní a pokud ministerstvo vnitra chce postupovat v souladu se zákonem, tak musí provést nápravná opatření. Ale to co si myslím, že je zásadní a co by mělo zaznít, je, že děti do 18 let vůbec do detencí nepatří. Je to v rozporu s Úmluvou o právech dítěte a je to jedna z věcí, kde je potřeba změnit zákon a je potřeba změnit i praxi,“ míní Magda Faltová.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio