Ruml: Zrušení embarga Kuby prospěje privilegovaným a nezaručí svobodu pro kubánský lid

18. prosinec 2014

Spojené státy zmírňují embargo Kuby. Po roce tajných vyjednávání budou obnoveny obchodní a bankovní styky a USA otevře v Havaně své velvyslanectví. Součástí vzájemné dohody je i výměna vězňů.

"Už delší dobu sledují oživení na diplomatické úrovni, ale jsem z těch kroků velice rozpačitý,“ řekl v Ranním Plusu politik a aktivista v oblasti lidských práv Jan Ruml.

Podle něj není jisté, že se více obchodu a uvolnění embarga promění v politickou svobodu pro Kubánce.

„Komu vlastně pomůže zrušení embarga? Mám obavy, že z něho nebude těžit kubánský lid, ale zase privilegované vrstvy,“ domnívá se bývalý senátor.

Současný politický režim uměle vyrábí stovky politických vězňů, které pak zase propouští, coby okázalé humanitární gesto, popsal praktiky Castrova režimu Ruml.

„Kriminalizace kubánských bojovníků za svobodu je velkým nebezpečím, Kuba musí směřovat k reformám, které zamezí svévolnému zatýkání lidí,“ žádá aktivista.

Ten je přesvědčen, že postup od diktatury ke svobodnému režimu musí být pozvolný. „Jsem realista: svrhnout stávající režim znamená krutou občanskou válku.“

„Havana cítí, že kubánský lid je dostatečně dospělý na to, aby si uvědomil, že věčně žít v diktatuře nelze. Začínají se objevovat ostrůvky svobody, celá společnost touží po svobodě a demokracii, a kubánský režim to ví,“ shrnul situaci v zemi Jan Ruml.

autoři: rkr , oci
Spustit audio