Rybí maso zmírňuje účinky jedovatého kadmia, zjistili vědci Jihočeské univerzity

28. červenec 2015

Jíte hodně ryby? Pokud ano, může vás potěšit zjištění českých vědců. Podle nich rybí maso zmírňuje dopady otravy člověka jedním z těžkých kovů.

Objev přinesli vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Konkrétně zkoumali reakci lidských jaterních buněk na kadmium.

Zjistili, že buňky vykázaly vyšší procento přežití, pokud zároveň byly vystaveny také účinkům polynenasycených mastných kyselin, především kyselině eikosapentaenové a dokosahexaenovové.

Obě tyto kyseliny se nejvíce nacházejí v rybím mase a jejich protizánětlivé a antioxidační účinky jsou známé. Využívá se jich například při léčbě srdečněcévních nebo autoimunitních onemocnění.

Rozdíl mezi reakcí jaterních buněk vystavených kadmiu ve vzorku bez kyselin z rybího masa a vzorku s nimi byl statisticky signifikantní: údajně se pohyboval okolo 20 až 25 %.

Otrava kadmiem z českých ryb nehrozí

Kadmium se do lidského těla dostává často právě přes maso z ryb, které žijí v zamořených a průmyslově kontaminovaných vodách. Ryba může tento jed do svého těla dostat.

Na druhou stranu ale teď víme, že může působit jako brzda proti tomuto jedu.

V našich vodách se kadmium v nebezpečných koncentracích nenachází, takže otrava touto cestou nehrozí.

„Samozřejmě záleží na koncentraci. U nás se to nestane, to byste opravdu museli lovit kapra, který žije v zamořených oblastech a musel by mít tak osm deset let,“ uklidňuje vedoucí výzkumu Pavla Linhartová.


Kadmium je těžký kov klasifikovaný Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny jako kancerogenní látka. Jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny a játra a jsou považovány za neurotoxické látky. Celosvětově se nejvíce kadmia dostane do životního prostředí kvůli fosforečným hnojivům. Kadmium se používá také v průmyslu, např. jako stabilizátor v produktech z PVC.

Japonsko se s tímto problémem potýká už déle než půl století. Japonci dokonce měli obsah kadmia v krvi a tkáních dokonce nejvyšší na světě.

Pravděpodobně za tím stojí souhra několika faktorů, například blízkost průmyslových a sídelních zón, hojný výskyt kovů v půdě a vysoký stupeň průmyslového rozvoje.

Stoprocentně říct, že rybí maso chrání proti otravě těžkými kovy, jako je kadmium, ještě nelze.

„Jsou to teprve prvotní výsledky, takže nemůžu říct, že tomu opravdu tak bude,“ zdůvodňuje autorka výzkumu Pavla Linhartová.

autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio