Samozvaný kazatel v mešitě vyzývá k dobytí Evropy uprchlíky

1. říjen 2015

Po českém internetu se šíří článek o videu, ve kterém se vyzývá k dobytí Evropy islámem s pomocí uprchlíků.

Článek v časopisu Reflex je založený na videu pořízeném v jeruzalémské mešitě al-Aksá, třetím nejsvětějším místě islámu. Na videu je postarší muž, který mluví o dobytí Evropy pomocí smíšených manželství mezi muslimy, kteří se mají na kontinent dostat jako uprchlíci, a Evropankami.

Muž, který se jmenuje Muhammad Ajíd, na nahrávce doslova říká: "Budeme po nich dupat, budeme s nimi plodit děti a ovládneme jejich země."

Podle blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Štěpána Macháčka jde o samozvaného kazatele, který si sám natáčí „seriál“ v mešitě a který rozhodně není významným muslimským duchovním.

„Takových kazatelů je v islámském světě spousta. Jen využívá prostředí mešity, která je hyde-parkem pro různé islámské názory,“ uvedl v Ranním Plusu náš zpravodaj.

Muhammad Ajíd není oficiálním kazatelem v mešitě al-Aksá, dopad na širší muslimskou obec bude tedy minimální

„Jeho slova se běžně k muslimům nedostanou, žádné přímé přenosy takových soukromých přednášek neexistují. Slova, která pronese ten který muslimský aktivista, nemají větší dopad na populaci.“

Lidé v muslimských zemích žijí moderní styl života jako my a jen málokdo se hlouběji zabývá názory náboženských autorit.

Dobytí Evropy pomocí uprchlíků tedy nehrozí. „V Evropě žijí miliony muslimů desítky let a k žádnému dobytí nedochází.“

autoři: sch , bum , Michael Rozsypal
Spustit audio