Sociolog: Kulturní globalizace donutí média chovat se jinak

7. duben 2015

Dvě tragédie spojuje téměř stejný počet obětí. Při zřícení letadla společnosti GermanWings zahynulo koncem března 150 lidí a čtvrteční masakr na univerzitě v Keni nepřežilo 148 studentů. O druhé události média informují podstatně méně. Proč?

Je to staré klasické téma, které se objevuje už od konce 60. let, připomíná sociolog se zaměřením na média Jaromír Volek. Norští badatelé Johan Galtung a Mari Rugeová tehdy popsali, které události mají prioritu, aby se dostaly na titulní stránky.

„Jednou z klíčových podmínek je tzv. kulturní blízkost nebo chcete-li kulturní relevance. V tomto směru, jakkoli se nám to může zdát cynické nebo nelidské, je jasné, že ta letecká katastrofa má ke kulturnímu okruhu, ke kterému se hlásíme i my, prostě blíž než ta kauza, která se týká islámského terorismu,“ dodává sociolog.

Podle něj kulturní globalizace, kterou Galtung a Rugeová nemohli ještě znát, díky sociálním sítím zjevně postupuje. Propojování planety tak prý vede k větší senzitivitě i ke vzdáleným oblastem:


Audio archiv pořadu Média Plus

„Může nakonec vést k tomu, že média budou muset takové kauzy víc zpracovávat. Hlavní a podstatné je, aby se obě takové kauzy kontextualizovaly, abychom interpretovali, co je to al-Šabáb a abychom vysvětlovali. Zatímco v případě kauzy letecké katastrofy bylo analýz dostatek, tak evropská média se v případě terorismu občas uchylují spíš k tomu, že uvádějí mnoho obětí, ale neuvádějí kontext.“

Jaromír Volek z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně si myslí, že veřejnoprávní média by měla definovat, co je standard, protože se nemusejí ohánět sledovaností.

„Islámský terorismus je dnes globálním kulturním tématem, kterému se nemůžeme vyhýbat. Samozřejmě že pravděpodobně atraktivita šíleného pilota vytváří mnohem vyšší potenciál pro poslechovost, sledovanost nebo čtenost. Ale toto není kritérium, kterým byste se zrovna vy nebo televize veřejné služby měli zabývat primárně,“ tvrdí doktor Volek.

autoři: mvo , bum
Spustit audio