Sociolog: Nejde o ochranu ohrožené rodiny, ale o hledání společného nepřítele

6. únor 2015

V sobotu budou Slováci hlasovat v referendu o ochraně takzvané tradiční rodiny před homosexuálními svazky.

Odpovídat budou na tři otázky: zda má být manželství zachováno jako výhradní svazek dvou osob opačného pohlaví, zda má být zakázáno adoptovat či osvojovat si děti stejnopohlavním párům, a jestli rodiče budou mít právo vyjmout své děti ze školních hodin sexuální výchovy.

Mluvčí slovenské Aliancie za rodinu Peter Kremský považuje třetí otázku referenda za zvlášť důležitou.

„Pokud stát nemá jasno, v čem chce lidi vychovávat, tak by tuto zodpovědnost měli mít rodiče,“ apeloval v Ranním Plusu zastánce přirozené rodiny.

Aliancia není proti tomu, co je ve školních osnovách. „Problém je, že na Slovensku v nich není doslova nic kromě biologie, ale to není sexuální výchova,“ tvrdí Kremský.

Ten vysvětlil, že „sexuální instruktáž nebo výchovu k sexuálnímu chování“ na Slovensku vedou občanská sdružení. „Tyto programy vůbec nejsou transparentní v tom, co učí, k čemu vychovávají, v jakém věku, a záleží jen na řediteli školy, jaké sdružení do školy vpustí.“

Kremský: Stejnopohlavní svazky podrývají důvěru společnosti v přirozenou rodinu

Sociolog a jednatel organizace Proud Zdeněk Sloboda je přesvědčen, že odstraňovat sexuální výchovu z osnov není na místě. „Současná situace je taková, jaká je, a není to situace ani před 50, 100 ani 150 lety.“

„Současné děti musí být připravovány na společnost, jaká je, a to různorodá. Tu bychom měli uznat, a ne se snažit omezovat lidi, kteří jsou nám z nějakých důvodů nepříjemní, cizí a divní,“ dodal Sloboda.

Kremského kritiku stavající koncepce sexuální výchovy na Slovensku sociolog zrelativizoval. „Existují také sdružení podobná tomu pana Kremského, které chodí na školy a učí děti, že masturbace se dělat nemá, a že správný sex je až po svatbě.“

Rétoriku Aliancie pro rodinu Sloboda spíše označuje ne jako ochranu ohrožených tradičních hodnot, ale spíše jako hledání společného nepřítele.

„Přirozená rodina je základem společnosti,“ upřesnil Kremský. „Pokud cokoli jiného označíte jako rovnocennou rodinu, tak lidé přestanou věřit, že vytvořit rodinu a zodpovědně v ní žít má cenu, a že je vlastně jedno, jak člověk žije.“

S tím Sloboda nesouhlasí: snaha gay a lesbických párů vstupovat do dlouhodobých partnerství a vychovávat děti je vlastně oslava těchto konzervativních hodnot.

„Pan Kremský by měl vítat, že vůbec někdo chce v současné době vstupovat do manželství, a mít a vychovávat děti,“ shrnul sociolog a jednatel organizace Proud.

autoři: oci , bum
Spustit audio