Špatné výrobky z Asie kazí dobré jméno e-cigaret, tvrdí Komora elektronického kouření

27. srpen 2014

Elektronická cigareta se propaguje jako bezpečná a zdravější alternativa kouření, nebo dokonce jako nejúčinnější nástroj k odvykání kouření.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve své zprávě doporučila její užívání regulovat. Mělo by být kouření zakázáno ve veřejných uzavřených prostorách vzhledem k riziku, jaké e-cigarety představují pro pasivní kuřáky? Měly by z nabídky prodejců e-cigarety zmizet?

„WHO nezakazuje používání ve veřejných prostorách. Říká, že dokud není prokázána bezpečnost, tak by to nemělo být dovoleno. To je rozdíl,“ říká vedoucí Centra pro závislé na tabáku lékařka Eva Králíková.

Pasivní kouření v případě těchto cigaret nepřipadá v úvahu. „Tam nic nehoří, tam kouř není. Je to méně nebezpečné než klasické kouření. V kouři je několik tisíc chemikálií, které v e-cigaretě nejsou,“ dodává lékařka.

Trh v této oblasti zatím není regulovaný. „Máme asi pět set značek na trhu. Tím pádem se nikdo nemůže vyjádřit k tomu, co to obsahuje,“ zdůrazňuje Králíková. Situaci by pomohl vyřešit seznam látek, které smí e-cigareta obsahovat.

Čtěte také

Ve prospěch e-cigarety mluví už to, že se nejedná o kuřivo, míní mluvčí Komory elektronického kouření Bohdan Resler: „U nás se tomu říká elektronická cigareta, ale ve své podstatě je to inhalátor, který se skládá ze zdroje elektrické energie a odparníku.“

Zahříváním kapaliny vzniká pára, která se pak užívá. Přitom však nedochází ke kouření. „ V Německu a Anglii je uživatel elektronické cigarety brán za nekuřáka, protože nespotřebovává kouř,“ dodává Bohdan Resler s tím, že je otázkou legislativy, kam uživatele těchto produktů zařadit u nás.

S potřebou regulace trhu rozhodně souhlasí a vítá připravovanou iniciativu Ministerstva zdravotnictví, která by měla tuto situaci řešit.

„Jméno nám kazí špatné výrobky ze třetích zemí, třeba z Asie. Ve Francii se zjistilo, že náplň obsahovala formaldehyd. To vrhá špatné světlo na celý segment.“

E-cigareta má méně negativní dopad na lidské zdraví, proto Bohdan Resler považuje elektronické kouření za trend budoucnosti. „Další výhodou je finanční dostupnost. A také motivace přestat s kouřením.“

autoři: rkr , sch
Spustit audio