Tabery: Neotisknout teď karikatury Proroka je zbabělost a novinářské selhání

9. leden 2015

Jak vnímá muslimský svět útok tří muslimských radikálů na pařížskou redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo?

„Jednotná reakce muslimského světa na pařížský útok existovat nemůže,“ řekl v Ranním Plusu Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha.

Podle něj si mnozí muslimové uvědomují, že událost ve Francii ohrožuje stabilitu i jejich zemí. „Bezpochyby jsou i radikálové, kteří to Západu přejí a s islamisty se ztotožňují.“

Zkoumat veřejné mínění v této věci je velmi obtížné. „Jako novinář si uvědomuji, že jinak lidé mluví v soukromí, a jiné názory říkají novinářům nebo veřejně.“

Lidé v arabských zemích samozřejmě znají bolest ze ztrát způsobených terorem a válkou, mnoha z nich se dotkly i osobně, ale nemůžeme od nich čekat, že by veřejně vyšli odsoudit tento aktu do ulic, soudí bývalý zpravodaj.

„Běžný muslim nechápe, že si někdo z proroka Mohameda může dělat legraci. Jen osvícenější část společnosti chápe, že na Západě je to součástí našeho myšlení, že jsme schopni se s despektem vyjadřovat i o našich svatých,“ vysvětlil Břetislav Tureček.

Čtěte také

Právě svoboda slova a její tradice v evropské společnosti je takovými akty násilí napadána.

„Chápu kolegy, že za normálních okolností by karikatury netiskli, protože jim některé přijdou za hranou, ale výsada naší civilizace: právo překračovat hranice a svoboda slova, by měla být v tomto ohledu neomezená,“ tvrdí šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery.

Ten rozumí, proč někdo před útokem karikatury Proroka nepublikoval, ale nyní je situace zcela odlišná.

„Vést debatu, jestli je publikovat teď, je skoro až neuctivé: v tuhle chvíli máme jen hájit to, aby měl každý právo vyjádřit svůj názor, tím spíše v případě médií.“

To, že i nyní některé redakce odmítají otisknout karikatury ve svých novinách a časopisech, přijde Taberymu jako projev zbabělosti a selhání v informování svých čtenářů. „My přece musíme říct a ukázat o jaké karikatury jde, a proč kvůli nim bylo zabito 12 lidí.“

„Proč útočníci zaútočili na časopis, který měl zanedbatelnou prodejnost 60 tisíc kusů a je satirický, a nezaútočili na nějaké krajně pravicové organizace, které jsou otevřeně antiislámské?“ ptal se šéfredaktor.

"Protože velmi dobře ví, že to nejcennější co máme, je naše otevřenost, liberální pohled na svět, naše ochota udělat si legraci ze sebe samých i z druhých. Jde o naprosto jasný a cílený útok proti naší otevřenosti,“ řekl Erik Tabery.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.