Tři litry alkoholu denně a pečínka z páva. Co ještě odhalily analýzy ostatků o Richardu III.?

19. srpen 2014

Anglický král Richard III. byl zřejmě alkoholik. Analýza pozůstatků zubů a kostí, které archeologové našli před dvěma lety, ukázala nejen to, že vypil nejméně jednu lahev vína denně, ale i další zvláštnosti.

Vědci z britské geologické služby a Univerzity v Leicesteru provedli izotopovou analýzu vzorků odebraných ze stehenní kosti, žebra a zubu králových kosterních pozůstatků.

Našli tak důkazy o tom, že král v posledních dvou letech svého života, od své korunovace v roce 1483 do tragické smrti v boji v roce 1485, poměrně hodně změnil svůj životní styl a věnoval se častému hodování.

Analýza odhalila, že pil hodně alkoholu, někdy až tři litry denně, hlavně piva a vína. Richard III. měl také poměrně často na jídelníčku na tehdejší dobu luxusní pokrmy včetně masa ptáků, jako jsou pávi, labutě, jeřábi nebo volavky. Hodně často také jedl sladkovodní ryby, například štiky.

Podle odborníků byla jeho strava „mnohem bohatší“ než u jiných vysoce postavených lidí pozdního středověku.

Určí odborníci i přesnou podobu Richarda III.?

Vědci poznatky zjistili rozborem fosfátového minerálu apatitu a kolagenu ze zubů a kostí, na které aplikovali víceprvkovou analýzu izotopů.

„Jde o rozdíly v chemickém složení jeho kostí. Zaměřujeme se na dusík a uhlík a malé změny těchto prvků. Ty se mění podle toho, jaký druh jídla jíte. Pak získáme různé hodnoty u někoho, kdo je vegetarián, oproti člověku, který jí maso. A v kostech můžeme vidět i další malé rozdíly třeba u člověka, který jí sladkovodní ryby, oproti člověku, který jí ty mořské,“ konstatuje geochemička Angela Lamb z Univerzity v Leicesteru.

Rozbor kostí krále Richarda III. bude pokračovat dál. Pro archeology je velmi cenné zkoumat biologický materiál konkrétní historické postavy.

Co všechno můžou ještě zjistit, popisuje univerzitní archeoložka Turi King:

„Můžeme získat informace například o barvě očí nebo vlasů. Informace, které nám do určité míry mohou napovědět, jak vypadal. To je zajímavé, protože jeho portréty se poměrně liší.“

Multi budoucnost

Toto je prý první případ, kde odborníci začali uvažovat o dopadu konzumace vína na izotop kyslíku v těle.

Vědci z leicesterské univerzity doufají, že to povede v budoucnu k detailnějším multiizotopovým a multitkáňovým rekonstrukcím.

Poslechněte si celý příspěvek v horní části článku, kde se dozvíte další podrobnosti.

autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio