Turistou v KLDR: Čím dál od Pchjongjangu, tím tvrdší je realita. V Hamongu se pyšní rozpadlou továrnou na hnojiva

27. červenec 2015

Čas prázdnin a dovolených je v plném proudu. V nabídce některých českých cestovních kanceláří je možné už zhruba desátým rokem najít i poznávací zájezd do Severní Koreje.

Několik dnů v Korejské lidově demokratické republice vyjde na desítky tisíc korun.

Cestovky pobyt v Severní Koreji pojímají jako výlet do skanzenu komunismu.

V zemi, kde tvrdou rukou vládne třetí z generace Kimů Čong-un, se turista podívá zejména do hlavního města Pchjongjangu, a to podle předem přesně naplánovaného programu.

Cizinec většinu času stráví politikou, aniž by měl možnost třeba obdivovat přírodní krásy.

„My jsme neměli možnost rozhodovat o tom, kam se podíváme, co uděláme, kdy půjdeme na večeři, v kolik je odpočinek a v kolik bude další program. Ten režim se snaží turistům ukázat to, co si myslí, že je reprezentativní. Vytváří takový obraz, který chce, aby byl o zemi vytvářen,“ popisuje své zážitky Linda Kallistová Jablonská, režisérka dokument Vítejte v KLDR.

Petr Komers byl v Severní Koreji dvakrát jako turistický průvodce. Zjistil, že přes severokorejské cestovní kanceláře je možné podívat se dál než jen do okolí Pchjongjangu.

„Čím dál se dostanete od Pchjongjangu, tak máte možnost vidět věci, které se moc ukazovat nechtějí. Projíždíte stovky kilometrů venkovem, dostáváte se do míst, jako je třeba Hamong, druhé největší město, které bylo mimochodem nejvíce postiženo hladomorem před nějakými patnácti dvaceti lety. Tam vám třeba ukážou továrnu na hnojiva, která je v rozkladu a je prostě otřesná. To by nikdo nikdy neukazoval, ale oni to ukazují jako svoji pýchu,“ dodává orientalista, překladatel a průvodce.

Přímý styk s obyvateli je velmi omezený. Turista může promluvit pouze s lidmi napojenými na cestovní ruch.

Režisérka: Do KLDR jsem jela, s Kubou bych měla morální problém

Nepodporují zájezdy do KLDR tamní režim?

„My jsme o této otázce hodně diskutovali s mými spolucestovateli a dospěli jsme k tomu, že objem turistů není zas tak veliký, aby to přinášelo nějaký extra velký přísun valut. Toto funguje hodně třeba na Kubě, kde přísun turistů je nepoměrně větší, a tam už bych s tím třeba morální problém měla,“ odpovídá Linda Kallistová Jablonská.

Podobně reaguje také Petr Komers:

„Možná čínští turisté, kterých tam jezdí pětkrát tolik, tam přinesou víc peněz, oni tam nakupují, utrácejí peníze v kasinech. Západní turisté asi ne. Na druhou stranu je ještě potřeba říct, že vy si sice ten zájezd zaplatíte, ale ty služby, které vám jsou poskytnuté, se také musejí zaplatit. Třeba velmi dobré jídlo, hotely něco stojí, takže tomu režimu zůstanou opravdu malé částky.“

autoři: mvo , rkr
Spustit audio