Vácha: Paradigma medicíny se mění a slovo nemocnice přestává být lingvisticky přesné

25. březen 2015

New York Times, Vanity Fair, Forbes, Time, Variety, CNN, BBC – to je jen pár médií, která v uplynulých několika hodinách spojilo jediné jméno: Angelina Jolie.

Americká herečka si z obavy před rakovinou nechala preventivně odoperovat i vaječníky.

Matka Angeliny Jolie podlehla rakovině prsu v 56 letech. Na stejnou nemoc zemřely také její teta a babička.

Lékaři tedy očekávají, že riziko onemocnění rakoviny prsu je u herečky 87% a u rakoviny vaječníků 50%. Testy vypracovala soukromá firmy z USA.

„Je nesmírně zajímavé to, že se nám mění paradigma medicíny. Zatímco dříve chodili do nemocnic pacienti, tedy lidé, které něco bolelo či trápilo. Dneska víc a víc chodí do nemocnic zdraví lidé, kteří kvůli výsledkům preventivních genetických testů chtějí nějaký preventivní zákrok,“ říká přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, biolog, genetik a katolický kněz Marek Vácha.

Jak upozorňuje, po celých Spojených státech existuje několik společností, které nabízejí lidem po celém světě tzv. genetický profil.

Marek Vácha si ho sám nechal udělat. Zaplatil asi 6500 korun.

„Vzniká velmi zajímavý precedens. Já můžu zaklepat na ordinaci našich českých doktorů prostě proto, že nějaká soukromá forma v USA mi udělala genetický profil a já jsem o sobě něco zjistil. Teď nastává velikánský problém, co s tím, protože lékaři v České republice vůbec nemusí tušit, co to je za soukromou firmu. Jako by se mění paradigma medicíny, jako by slovo nemocnice přestávalo být lingvisticky přesné,“ myslí si genetik.

autoři: mvo , bum
Spustit audio