Ve Vrběticích začnou pracovat pyrotechnici. Do konce roku by měli areál vyčistit

22. prosinec 2014

V areálu u Vrbětic mohou začít pracovat pyrotechnici. Už devět dnů totiž nedošlo k žádnému neřízenému výbuchu. Území by mohli policisté vyklidit do konce roku. Zároveň se v pondělí večer sejde bezpečnostní rada státu. Tam míří i hejtman moravskoslezského kraje Michal Hašek. Po vládě požaduje garanci, že stát provedl kontroly v ostatních skladech v celé republice.

Devět dnů je v opáskovaném areálu u Vrbětic, kde vybuchly dva muniční sklady, klid. Policejní pyrotechnici proto začnou na území čistit louky a lesy v okolí inkriminovaných skladů. Areál by měli vyčistit do konce roku.

Podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové práce budou probíhat tak, že pyrotechnici začnou vyhodnocovat munici. „Ta, která nebude schopná převozu, zlikvidují přímo v prostoru. Tu schopnou převozu uskladní na místě, kde bude připravená k pozdějšímu transportu,“ vysvětlila v ranním vysílání Kozumplíková.

Odvážet by se měla během ledna. Práci policie ale může ovlivnit počasí. Pyrotechnikům sice nevadí déšť ani vítr. Problém by nastal, kdyby napadl sníh. Ten by přikryl rozptýlenou munici a zásadně by zbrzdil práce.

Předsedu asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek poprosil premiéra o vyjímečnou účast na zasedání bezpečnostní rady státu, která proběhne v pondělí večer. Tam bude po vládě požadovat garanci, že proběhly kontroly i v ostatních muničních skladech v Česku.

„Chceme mít ujištění, že je garantovaná bezpečnost takovýchto skladů zbraní a munice, protože samozřejmě leží na území jednotlivých krajů a my neseme spoluodpovědnost,“ uvedl Hašek.

Zároveň se připravuje nová zákonná úprava, do které prý hejtmani nechtějí zákonodárcům příliš mluvit. „Není možné tak zásadní legislativu řešit mimo ústřední orgány státní správy.“ Hašek také uvedl, že jsou hejtmani připraveni podpořit „každou rozumnou změnu legislativy, která povede k tomu, že tady bude zajištěna větší bezpečnost míst, na kterých jsou skladované nebezpečné látky, v tomto případě munice nebo zbraně,“ doplnil Hašek.

„Chceme s vládou jednat o celém systému monitoringu a kontrol nad sklady zbraní a munice po celé republice tak, abychom mohli vylepšit krizovou připravenost, abychom si vyjasnili kompetence,“ vysvětluje před schůzí Hašek.

Dalším bodem, který by na zasedání bezpečnostní rady státu chtěl hejtman jihomoravského kraje Hašek s vládou mluvit, je municí kontaminovaná půda po vybuchlé továrně na Břeclavsku. Exploze fabriky po druhé světové válce rozptýlila munici do okolí stovek hektarů a na tomto území přišlo o život několik osob.

autoři: rkr , Vojtěch Soudný
Spustit audio