Vědci strávili v učebně pod mořem rekordních 73 dní. I takto se dá popularizovat věda

16. prosinec 2014

Jak dlouho byste vydrželi ve dvou zavření v malé kabině na dně moře? Čerstvý světový rekord je 73 dní. Postarala se o něj dvojice amerických vědců a vysokoškolských pedagogů. Nešlo jim ale jen o rekord.

Cílem projektu Učebna pod mořem byla hlavně popularizace vědy a vědeckých témat.

„Když se zeptáte žáka na základní škole, co je jeho oblíbený předmět, 9 z 10 řekne matika nebo přírodní vědy. Ale pak jdou na druhý stupeň, potom na střední školu a najednou nikdo nechce matiku a přírodní vědy,“ dodává jeden ze dvou akvanautů Bruce Cantrell.

Ze svého podvodního příbytku, který býval laboratoří, uskutečnili přes internet přednášky, mluvili k žákům a psali si s nimi.

„I kdyby se jen čtvrtina studentů, ale i všech lidí, kteří se na nás dívají, začala víc zajímat o vědu a ochranu mořských ekosystému, tak bych to považovala za velký úspěch,“ říká druhá členka podmořského týmu Jessica Fainová.

Podobný názor má také Bruce Cantrell, který zájem o vědu popisuje na své kolegyni a na sobě:

„Je tu mladá žena, která je vysoce vzdělaná a ukazuje, že je v pořádku být chytrý a dělat vědu. A pak jsem tu já, starší muž, abych ukázal dospělým, že stále můžou dělat různé věci a hodně toho změnit, i když už třeba mají nějaké ty roky navíc. A pokud se nám podaří alespoň nějaké lidi nadchnout, motivovat a poučit, tak budu spokojený.“

Místo učebny je teď hotel s podmořskou přirážkou

Oba členové podmořského týmu nebyli během 73 dní v izolaci. Zkoumání vlivu izolace ani nebylo cílem projektu.

Jessica Fainová a Bruce Cantrell měli spojení přes internet, dívali se na televizi a jídlo jim každý den „přinášeli“ potápěči. Často je také navštěvovali lidé z produkčního týmu.

Dva vědci prováděli pokusy a hodně času zabrala i údržba celého podvodního komplexu.

Učebna pod vodou má rozlohu necelých 30 metrů čtverečních a vejít se do ní muselo všechno vybavení: počítače, dýchací přístroje, neopreny, vstup do vody nebo lednička. Snad jediným problémem byl nedostatek slunečního světla.

Oba účastníci se s celým týmem na projekt připravovali tři roky.

Podvodní kabina se vším všudy je stále v provozu a funguje jako hotel. Noc přijde na 15 tisíc korun.

autoři: mvo , onh
Spustit audio