Vláda se nemůže vymlouvat na referendum, reaguje na imigraci syrských uprchlíků do zemí EU poslanec Gabal

1. prosinec 2014

O případném přijetí syrských uprchlíků v Česku by mohli lidé rozhodnout v referendu, navrhl ministr vnitra Milan Chovanec.

Migranti zatím utíkají především do jižních států Evropské unie. Ministři vnitra evropské osmadvacítky budou jednat tento pátek v Bruselu o tom, jak by se do řešení migrace mohli zapojit i další členské státy.

„Jsme spoluzodpvědní za stav a bezpečnost Evropy,“ uvedl v Ranním Plusu poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL).

Podle něj ale součástí řešení není jen přijímaní uprchlíků, ale i to, do jaké míry dokážeme podpořit okolní státy kolem Sýrie, například výstavbou uprchlických táborů, potravinovou a humanitární pomocí.

„Debatu o imigraci musí otevřít vláda, musí dojít k nějakému rozhodnutí, a veřejná debata musí být o povaze tohoto rozhodnutí. Není možné, aby vláda rezignovala na řešení situace, a vyhýbala se mu výmluvami na referendum,“ tvrdí Gabal.

„Je naprosto evidentní, že v této věci referendum nebude vypsáno,“ odhadl poslanec KDU-ČSL.

Lidé potřebují hlavně informace, žádá Šarapatka

Poslanec Milan Šarapatka z hnutí Úsvit zdůraznil důležitost připravenosti Česka imigranty přijmout.

„To nebudou uprchlíci, kteří se tu uzdraví a pak se zase vrátí. Musí se integrovat do naší společnosti, a tady musíme brát v úvahu všechna rizika.“

Referendum by mělo řešit otázku, zda se ČR otevře imigraci jako takové, ale nemůžeme jím řešit, zda přijdou běženci z konkrétní země, dodal Šarapatka.

Ten připomněl, že v této chvíli nemají lidé žádné informace a na eventuální referendum se musí dobře připravit.

„Já bych hlasoval pro přijetí syrských migrantů. Česká republika je součástí většího společenství a musíme se s tím vyrovnat,“ konstatoval Milan Šarapatka.

Můžeme se poučit od Švýcarska?

Téměř tři čtvrtiny švýcarských voličů odmítly o víkendu v referendu návrh, aby byl značně omezen příliv imigrantů do země.

„Tato iniciativa byla i na Švýcary moc radikalní, a proto jí odmítli. Pro zemi, jejíž blahobyt stojí a padá právě s imigranty, byl tento návrh katastrofa,“ vysvětlil politolog Robert Schuster.

Iniciativa, o které se hlasovalo, chtěla také zavázat vládu, aby každoročně dávala finanční prostředky na podporu zemí, které patří k těm nejchudším. To podle politologa možná sehrálo také významnou roli ve výsledku referenda.

„Jiné referendum, tentokrát z letošního února, zavázalo švýcarskou vládu k tomu, aby do roku 2017 zavedla kvóty, a stanovila přesně kolik lidí smí do země přijít, usadit a pracovat zde a to právě u ve vztahů k občanům EU. Takže švýcarská vláda má času málo,“ popsal imigrační lapálie Švýcarska Robert Schuster.

autoři: oci , bum , Michael Rozsypal
Spustit audio