Vnuk generála Pattona pro Plus: Každý rok pro mě pečou chléb jako pro vojáky v roce 1945

1. květen 2015

Vnuk velitele amerických jednotek, které osvobodily Plzeň, George Patton Waters, poznal svého dědečka krátce po válce, jako pětiletý. V rozhovoru pro Plus vznáší obavu ze současného stavu světové bezpečnosti.

George Patton, jehož 3. americká armáda osvobodila západní a jihozápadní Čechy, se stačil po válce setkat s rodinou. Zemřel ale už v prosinci 1945 na následky autonehody.

Jeho vnuk George Patton Waters potvrzuje vzpomínky amerických velitelů, kteří popisují, jak obyvatelé Plzeňska na americké tanky házeli čerstvě upečený chléb. Přinejmenším je chlebem zásobovala jedna rodina v obci Kyšice u Plzně.

„Tentýž chléb dělala kdysi pro generála Harmona a každý rok ho peče i pro mě,“ řekl Waters v rozhovoru pro Plus.

Jako malý se chtěl se svým dědou spřátelit.

„Vzpomínám si, jak jsem ho viděl poprvé vystoupit z auta s pistolemi, helmou, vysokými botami a doutníkem a ptal se jak se mám! Nevěděl, že jsem jeho vnuk…“ líčí své první setkání s legendárním generálem.

S osvobozovací armádou přijel do Plzně plukovník Noble. Generál Patton ho následoval v červnu.

„Podle toho, co vím o dědečkovi, si myslím, že by byl býval moc rád Prahu osvobodil,“ uvažuje nahlas Waters o demarkační čáře u Rokycan, která nedovolila Američanům jet do hlavního města.

Patton byl podle něj povahou typický voják, ale zároveň měl sociální cítění, zajímal se o osud svých vojáků.

70 let od první cesty svého děda do Západních Čech se George Patton Waters obává, že rozdělený svět nemá dost možností, jak se bránit nepřátelským skupinám, které nesdílejí demokratické hodnoty.

„Mnozí lidé na světě nesdílejí společnou vizi, jak si přál generál Patton,“ uvedl Pattonův vnuk v rozhovoru k 70. výročí osvobození Plzně.

Plzní letos na oslavu konce 2. světové války opět projely americké tanky. Podívejte se, jak je zachytila kamera Českého rozhlasu Plus.

autor: mam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.