Zahradil: Někteří vidí Čínu příliš velkýma očima

1. září 2015

Letos už podruhé míří prezident Miloš Zeman na návštěvu do Číny. Tentokrát podle něj ne za obchody, ale na oslavy konce druhé světové války. Na oslavách se možná objeví i severokorejský diktátor Kim Čong-Un a jistě ruský prezident Vladimír Putin, se kterým se Zeman osobně setká ve čtvrtek.

Prezident se také zúčastní vojenské přehlídky v Pekingu, jako jediný ze západních politiků. I proto budí jeho cesta mezi politiky značné kontroverze.

„Evropa zapomíná, že Čína přinesla velké množství obětí v konfliktu s japonským fašismem,“ uvedl v našem vysílání místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Podle něj je Čína ekonomická velmoc, se kterou chceme mít dobré vztahy. „Jde ale především o hold obětem druhé světové války, politiku bych do toho nezatahoval,“ zdůraznil komunista.

„Pokud se Miloš Zeman snaží udržovat vztahy s Čínou na dobré úrovni, tak to obchodu určitě neškodí. Prostor pro zlepšování obchodních vztahů a zvyšování vzájemných investic tady nepochybně je,“ tvrdí Dolejš.

Výhrady, které vůči čínskému režimu mají například obhájci lidských práv, nesouvisí podle politika s ekonomickým aspektem komunistického státu.

„S Čínou obchodují všichni, a v daleko větší míře než Česká republika,“ řekl Jiří Dolejš.

Nic by se nemělo přehánět, tvrdí Zahradil

„To, že má Česká republika dobré vztahy s Čínou je v pořádku, ale nic by se nemělo přehánět,“ soudí europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Ten by byl rád, kdyby se jméno českého prezidenta skloňovalo i v jiných zahraničně-politických souvislostech, než jsou jeho cesty do Ruska nebo do Číny.

„Oslavy konce druhé světové války jsou naprosto v pořádku, ale účast pana prezidenta na vojenské přehlídce není nezbytná, a stejně jako na květnových oslavách v Rusku ji mohl vynechat,“ kritizoval europoslanec.

Ten si myslí, že některé politické kruhy v České republice vidí Čínu „velkýma očima.“

„Česká republika není těžká váha světové politiky, a nebude nikdy schopná ukrojit nějaký větší koláč v obchodní výměně,“ odhaduje Zahradil.

Mnohem účinnější by bylo zaměřit svou pozornost na jiné oblasti Asie, radí politik.

„Měli bychom se v Asii možná soustředit na jiné státy, které ještě zůstávají obchodně nevyužity, například Vietnam, který má velký potenciál, ale i další,“ doporučil Jan Zahradil.

autoři: oci , bid
Spustit audio