Zaměřit se po revoluci na západní trh bylo nouzové řešení, myslí si Klaus

12. listopad 2014

Sovětský trh přes noc zmizel a my neměli na výběr. Tak hodnotí po 25 letech změnu kurzu tehdejší české ekonomiky směrem na Západ jeden z architektů ekonomické transformace Václav Klaus.

Když se v roce 1989 rozpadl východní blok, státy střední a východní Evropy potřebovaly najít nová odbytiště. „Východní trh se absolutně rozpadl, přes noc zmizel,“ vzpomíná porevoluční ministr financí.

A jak se dařilo změnit orientace na západní, hlavně německou ekonomiku?

„Dařilo se to až moc, ale nemyslím si, že to byla mimořádná výkonnost a schopnost české ekonomiky. … Pro nás to byla jediná varianta, jak se pohnout někam jinam. To, že jsme se soustředili na západní trh, bylo takové východisko z nouze a nemohlo tomu být jinak,“ dodává Klaus.

Bývalý premiér také stále tvrdí, že se transformace povedla. „Změnili jsme ekonomiku centrálně plánovanou, totálně postátněnou, s menším podílem soukromého sektoru než kterákoliv jiná tehdejší komunistická země. To se zdařilo a o tom nemá cenu diskutovat.“

Zároveň nesouhlasí se současným západním diskurzem.

„Něco jiného je, jaké nepříjemné tendence nabírá ekonomický systém nejen u nás, ale v celé Evropě. Tam já vidím spoustu negativního,“ uzavírá Klaus.

autoři: jbe , Vojtěch Soudný
Spustit audio