Zmatení ptáci, nestabilní elektřina. Tak bude za několik tisíc let vypadat přepólování Země

7. listopad 2014

Magnetické póly Země se pohybují a dokonce se můžou i vyměnit. Naposledy se to stalo před zhruba 800 tisíci let. V nové studii vědci zjistili, že póly se tehdy vyměnily rychleji, než si původně mysleli.

Výměna jižního a severního pólu není rozhodně rychlá záležitost. Netrvá tisíce let, jak odborníci doposud tvrdili, ale pouhé necelé století.

Na objev přišli vědci z Kolumbijské a Kalifornské univerzity, když studovali sedimenty na Apeninském poloostrově. Zaměřili se na směs usazenin a vrstvy popela, které sopky, mimo jiné i známý Vesuv, chrlily do tehdejšího jezera.

Ve vesmíru není výměna pólů nic neobvyklého. Příkladem je třeba Slunce, které mění póly každých 11 let.

V případě Země došlo ke změně polarity už několikrát. Jedná se o velmi nepravidelné cykly, jak popisuje Ján Šimkanin z Geofyzikálního ústavu Akademie věd:

„Měli jsme v historii Země období, kdy jedna polarita trvala velmi dlouho. Potom bylo období, kdy se magnetické pole měnilo poměrně „často“, jde o milióny roků. To bylo například v druhohorách, kdy došlo k několika výměnám polarity magnetického pole Země. Posledních zhruba 700 tisíc let žijeme ve stabilní polaritě, nedošlo ke změně polarity magnetického pole Země,“

Nevíme dne ani hodiny

Co způsobuje výměnu magnetických pólů, není úplně jasné. Víme pouze, že k tomu dojde silným oslabením magnetického pole, které se nikdy úplně nevypne, jen silně zeslábne na velmi nízkou úroveň: může být až o 95 % slabší, než je dnes.

Obr. 2: Konfigurace proudících hmot a magnetické pole v zemském jádru (podle Bloxhama a Gubbinse, 1989).

Slábnutím pole se jeho osa posouvá od dvou pólů do rovníkové oblasti. Pak začíná intenzita opět sílit a póly se vracejí na původní místa, jen v opačném pořadí. Kde byl sever, je jih a naopak.

Za poslední dvě století intenzita magnetického pole klesla asi o 15 %. Zatím není jisté, kdy k přepólování opět dojde.

Protože, jak vysvětluje Ján Šimkanin, nevíme, v jaké fázi cyklu se právě nacházíme:

„Otázka je: Směřujeme ke změně polarity, nebo je to jen součást periody, slábne v současné době magnetické pole Země a začne opět zesilovat, anebo dojde k výměně pólů? To je otázka, na kterou budeme umět odpovědět za 5 tisíc nebo možná 10 tisíc let,“

Co se stane, až to přijde?

Žádných katastrof ani vyhubení života se bát nemusíme. Problém s orientací by ale mohli mít ptáci, kteří se řídí jakýmsi vnitřním kompasem.

Změna pólů by měla rozhodně vliv na rozvody elektřiny nebo mobilní signál. Ale za několik tisíc let už možná bude lidstvo používat úplně jiný způsob energie.

Magnetické pole chrání Zemi před kosmickým zářením i elektricky nabitými částicemi, které k nám proudí ze Slunce, respektive z vesmíru. Je to tedy takový ochranný štít.

Kdyby v době přepólování zeslábl, více záření z vesmíru by dopadalo na Zemi, a to by mohlo zvýšit riziko rakoviny nebo chorob spojených s poškozením DNA.

Zemské jádro jako dynamo

Magnetické pole Země vzniká v zemském jádru. Jeho vnější část je tekutá, rozžhavená železná hmota, která rotuje. Tím vytváří jakési dynamo podobné dynamu u kola.

Dynamo mění mechanickou energii pohybu – v tomto případě tečení ve vnějším zemském jádru – na magnetickou energii.

autoři: mvo , Michael Rozsypal
Spustit audio