Změní imigrace a terorismus způsob, jakým cestujeme vlakem?

2. září 2015

Vlakem už se možná brzy nesvezeme bez kontrol podobných těm na letištích, včetně obsahu zavazadel. Politici chtějí zavést přísnější kontroly v reakci na nedávný příklad z francouzského rychlovlaku, kdy cestující na poslední chvíli zastavili po zuby ozbrojeného mladíka, který se chystal střílet.

Změní migrační vlna a hrozba terorismu, dvě spolu nesouvisející věci, způsob, jakým cestujeme vlakem?

Ministři vnitra v několika zemích západní Evropy chtějí v mezinárodních rychlících zavést povinné kontroly zavazadel nebo také dokladů.

"Hrozba teroristických útoků v Evropě je velmi silná", tvrdí francouzský ministr vnitra Bernard Cazenevue.

V mezinárodních vlacích tak častěji budeme potkávat hlídky policistů z těch zemí, kterými vlak projíždí.

"Kdyby policie kontrolovala každý pohyb lidí, bylo by to vlastně vítězství teroristů," zdůraznil německý ministr vnitra Thomas de Malziére.

Země Evropské unie tak v žádném případě nechtějí dopustit přílišné omezení svobody pohybu. Posílení kontroly je možné, aniž by se kvůli tomu musela měnit pravidla o volném pohybu v rámci Schngenského prostoru, soudí experti.

Úpravy budou nákladné, říká odborník

„Ve vlaku kontrolu cestujících provádět lze a to i za jízdy,“ připomněl stávající praxi prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Vyka.

Ten připouští také možnost cestující kontrolovat už na nádraží, při nástupu do mezinárodních vlaků.

Na to ale nejsou česká nádraží nijak prostorově uzpůsobena. „Pokud by takové kontroly byly nařízeny, musely by se provést komplexní stavební úpravy nejen nádražních hal, ale i přístupových cest včetně nástupišť a kolejí pro mezinárodní vlaky.“

„To si například na pražském Hlavním nádraží nedokážu představit. Už teď je jeho kapacita prakticky vyčerpána,“ říká odborník.

Už jen vyřadit několik nástupišť pouze pro mezinárodní vlaky by byl problém, soudí Vyka.

I tak by ale konkurenční výhoda vlaků proti letadlům nezmizela. „Pokud se podíváme dnes do Evropy, tak například ve Španělsku už dnes při nástupu do rychlovlaků musí cestující procházet se zavazadly rentgenem.“

„Ale stále ten vlak jezdí oproti letecké dopravě do centra města, a ani nejsou tak přísné limity pro váhu zavazadel,“ konstatoval Miroslav Vyka.

autoři: oho , oci , bum
Spustit audio