Zmenšený blob jinde než na Letné? Degradovalo by to památku a odkaz Jana Kaplického, tvrdí architekt Lukeš

11. červenec 2014

Blob nebo chobotnice Jana Kaplického by přece jen nakonec mohl stát v Praze. Ministerstvo kultury, které vede Daniel Herman z KDU-ČSL, hledá cestu, jak projekt oživit.

Do záležitosti se vložil také sponzor strany – developer Luděk Sekyra. Podle něj by se dal blob o třetinu zmenšit a vznikla by v něm i galerie umění.

Kaplického vizionářská architektura ve spojení se světovým uměním by prý do Prahy mohla přilákat statisíce návštěvníků.

Kromě peněz, hledání ideálního místa a politické podpory ale projekt potřebuje také tvůrce, který Kaplického vize přenese do praxe v pozměněné zmenšené podobě. To bude znamenat práci architekta světové extratřídy.

Luděk Sekyra řekl Mladé frontě Dnes, že má hned dvě adeptky. Uznávanou Evu Jiřičnou a hvězdu světové architektury Zahu Hadid. Obě ženy Kaplického velmi dobře znaly.

Čtěte také

„Já si myslím, že to takto dělat nejde. Buď ten projekt bude zadán týmu, který s Kaplickým na knihovně pracoval, a pak to bude Kaplického knihovna, anebo to bude dělat Zahu Hadid, a pak to bude architektura Zahy Hadid. Ta by určitě Prahu také obohatila, je to dnes nejslavnější světová architektka. Ale rozhodně bych ji netlačil k tomu, aby dělala repliku projektu jiného architekta,“ řekl v našem vysílání historik architektury Zdeněk Lukeš.

Nesouhlasí také s umístěním blobu na jiném místě než na původně plánované Letné:

„Pokud by se knihovna měla realizovat na jiném místě, měla by mít jinou velikost, měl by ji dělat jiný architekt než členové Kaplického týmu, tak se jedná o jiný dům. Pak nelze vůbec pracovat se jménem Jan Kaplický a dokonce bych si myslel, že by to bylo degradující pro jeho památku a odkaz, a to bych si nepřál. Myslím si, že by proti byla i kulturní veřejnost,“ dodal pro Plus historik architektury a pracovník památkového odboru Kanceláře prezidenta republiky Zdeněk Lukeš.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio