Zmizet úplně z Facebooku se vám nikdy nepovede. Vždy zůstane nějaká stopa

27. červen 2014

Za prvních 8 let existence Facebooku zemřelo 30 milionů jeho uživatelů a každý den jich umírá 10 tisíc. Uvádí to server Mashable.com.

Co se děje s našimi daty po naší smrti?

„Účet funguje dál do té doby, než se nahlásí, že účet už nepatří žijící osobě. Společnosti budou chtít doklad vystavený nějakou autoritou o tom, že se nejedená o planý poplach nebo vtip, ale že skutečně jde o případ smrti uživatele,“ vysvětluje Pavel Kasíka ze serveru Technet.cz.

Facebookový účet zemřelého, pokud pozůstalí neoznámí úmrtí, se stále ukazuje přátelům, kteří mu mohou dál posílat zprávy a zvát ho na různé události.

„I z toho pohledu mi přijde vhodné ten účet, jak oni tomu říkají, proměnit v památník toho člověka. Pozůstalý pošle elektronickou kopii úmrtního listu, Faceboook to nějakým způsobem ověřuje, třeba zjišťuje, jestli se člověk nepřihlásí odněkud jinud, a pak to promění v památeční profil. Dají se z něj některé věci smazat, některé nechat a ostatní tam třeba mohou psát kondolence. Už se nepočítá s tím, že tam bude přidáván nový obsah,“ dodává redaktor.

A dá se vůbec ještě za života skoncovat s Facebookem tak, jako bychom tam nikdy nebyli? Ne, odpovídá Kasík:

„Vždycky se najde nějaký doklad, že jste na Facebooku byli. Pokud jste si s někým psali, tak to z Facebooku nezmizí, protože je to ve vlastnictví člověka, s kterým jste si psali. Nikdy to nebude tak, že byste úplně mohli smazat veškeré stopy.“

autoři: mvo , bum
Spustit audio