Český rozhlas Plus vysílá 1. května 2015 z Plzně

20. květen 2015

Český rozhlas Plus vysílá z plzeňského Náměstí republiky čtyřhodinový speciál k 70. výročí konce 2. světové války.

Hosty Studia Leonardo (16:10–17:00) budou pamětníci konce války v Plzni spolu s autory rozhlasových Příběhů 20. století Adamem Drdou a Mikulášem Kroupou ze sdružení Post Bellum. Zaměříme se na místa, která jsou s osvobozením Plzně spojena, a události, které místní obyvatelé prožili. Moderuje Martina Mašková.

V pořadu Den podle (17:10–18:00) se přeneseme do atmosféry úvodního dne Slavností svobody v Plzni. Přivítáme režiséra Václava Marhoula a další organizátory a účastníky oslav. V pořadu uslyšíte také profesora univerzity v Bostonu Igora Lukeše, příznivce vojenské techniky nebo Ondřeje Hejmu ze skupiny Žlutý pes. Moderuje Petr Šimůnek.

Kulatý stůl Názorů a argumentů (18:10–19:00) věnujeme zahraničně-politickým souvislostem konce 2. světové války v Československu. Moderuje Ondřej Konrád.

V reportážním pořadu Zaostřeno (18:40–19:00) se zaměříme na konec války v západočeském regionu, zvláště na Chebsku. Pořad připravuje Lukáš Milota.

V diskusním pořadu Radiofórum (19:10–20:00) osvětlí historikové Vít Smetana a Prokop Tomek vojenské operace z konce války na území Československa a v okolních zemích. Dotkneme se událostí v Praze i Brně, z Plzně, po telefonních linkách se do debaty zapojí i rozhlasoví posluchači. Moderuje Lucie Vopálenská.

autor: mam
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.