Kde domov tvůj? Sledujte přímý videopřenos další debaty Spolu o Evropě

6. únor 2014

Co to znamená, že někdo je jiný, odjinud, před něčím prchá či se u „nás“ o něco snaží? Jak vypadá naše chování k těm, které považujeme za jiného? Kdy a jak přechází pocit jinakosti do polohy nepřátelství či diskriminace?

Český rozhlas Plus se podílí na dalším z cyklu filmových večerů Spolu o Evropě.

Přímý přenos debaty Kde domov tvůj? sledujte na webu Českého rozhlasu Plus 6. února 2014 od 20:05 hodin.

Debatě bude předcházet projekce dokumentárního filmu O slušnosti (režie Radovan Síbrt, ČR, 2012, 60 min). Ukázku z filmu si můžete přehrát zde.

Zeptáme se lidí, kteří mají zkušenost s námi, i našinců, kteří pobyli jinde. A budeme mluvit o tom, zda a jak je možné lidi integrovat, zamezit jejich marginalizaci, či jim přímo pomáhat v situaci, která pro ně není vždy lehká. A v čem koření diskriminace nebo dokonce otevřené pronásledování menšin a cizinců?

Hosté debaty: Selma Muhic Dizdarevic, místopředsedkyně Českého helsinského výboru, pedagožka katedry studií občanské společnosti Fakulty humanitních studií UK, Kateřina Srbková, socioložka a publicistka, která dlouhodobě žije ve Francii, Laco Toušek, sociální antropolog, spolupracovník Agentury EU pro základní lidská práva, a Juan Provecho, kněz řádu augustiniánů původem ze Španělska, ředitel školy, absolvent mediálních studií na UK.

Večer moderují Martina Mašková z ČRo Plus a dlouholetý berlínský novinář a spolupracovník ČRo Jaroslav Šonka.

Cyklus diskusí Spolu o Evropě je financován z prostředků Evropské unie.

Mediálním partnerem cyklu besed Spolu o Evropě je Český rozhlas Plus

Filmový večer z cyklu Spolu o Evropě se uskuteční v Galerii Langhans – Centrum Člověka v tísni, Vodičkova 37, Praha 1 ve čtvrtek 6. února 2014 v 19 hodin. Vstup zdarma.

autor: redakce ČRo Plus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka