Mrtvý uprchlík – dobrý uprchlík? Sledujte videopřenos večera o evropské imigrační politice

20. květen 2015

Evropská unie si kvůli postoji k přistěhovalcům ze třetích zemí vysloužila přezdívku „Pevnost Evropa“. Nedávné ztroskotání lodi se skupinou uprchlíků u italské Lampedusy vyvolalo soucit a solidaritu napříč Evropou, ale ti, kdo katastrofu přežili, museli unijní území opustit.

Český rozhlas Plus se podílel na filmovém večeru, který pořádala společnost Člověk v tísni jako součást cyklu besed Spolu o Evropě.

Diskusi s Martinem Rozumkem (OPU), Janem Blažkem (doktorand Ústavu mezinárodních vztahů) a dalším hostem z řad migrantů moderuje spolupracovník Českého rozhlasu Plus Jaroslav Šonka, který dříve působil v Evropské akademii v Berlíně.

Jak se my Evropané chováme vůči migrantům, kteří tu s námi chtějí žít? Máme o nich dost informací? Je politika států, přes které do Evropské unie proudí uprchlíci, únosná a lidsky citlivá?

Besedě předcházela projekce působivého dokumentu britského režiséra Ollyho Lamberta The Invasion of Lampedusa. Líčí, co se dělo na tomto středomořském ostrově, vzdáleném asi 113 kilometrů od afrických břehů, v době arabského jara.

Příliv více než 40 tisíc lidí, kteří utíkali před konflikty v Tunisku a Libyi, vyostřil vztahy mezi místními obyvateli a nově příchozími a vyvolal ostré debaty o fungování evropské azylové politiky.

autor: mam
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka