Příběhy 20. století: Zapojte se do soutěže!

18. duben 2014

Zaznamenejte vzpomínky a životní osudy babiček, dědečků, rodičů, sousedů či známých a vyhrajte až 50.000 korun a další zajímavé ceny! Zapojte se do druhého ročníku největší dokumentaristické soutěže v České republice.

Soutěž Příběhy 20. století nese jméno známého a oceňovaného dokumentárního cyklu Mikuláše Kroupy a Adama Drdy, který znáte z vysílání Českého rozhlasu. S více než 600 účastníky v loňském roce se Příběhy 20. století staly největší dokumentaristickou soutěží pro širokou veřejnost v ČR.

„Zájem o soutěž je ohromný. Lidé si uvědomují, že je potřeba příběhy pamětníků zachytit a předat dál, než zmizí navždy, a to je skvělé stejně jako fakt, že polovina soutěžících byla loni mladší osmnácti let,“ říká Mikuláš Kroupa.

Druhý ročník soutěže, jejímž hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas, organizují neziskové organizace Post Bellum a Pant. Zapojit se může každý, kdo se do 5. října zaregistruje na pribehy20stoleti.cz a uloží zde svůj soutěžní příspěvek – autorskou audio- či videonahrávku pamětníka spolu s textovým zpracováním příběhu.

Soutěží se ve třech kategoriích: žákovské (od 13 let), studentské (od 16 let) a dospělé (od 19 let). Všichni zaregistrovaní účastníci získávají DVD rozhlasových dokumentů Příběhy 20. století. Pro soutěžící organizátoři chystají ve všech krajských městech odborná a technická školení. Vyhrává příspěvek, který bude nejen poutavý, ale také dobře zpracovaný. Vítězové budou vyhlášeni 11. prosince 2014 a získají kromě chytrých mobilních telefonů finanční ceny odstupňované podle soutěžních kategorií: 15.000, 20.000 a 50.000 korun.

Vítězem prvního ročníku se stal příběh Dity Krausové, jedné z posledních přeživších z tzv. rodinného koncentračního tábora v Osvětimi-Březince. Vítěz hlasování veřejnosti, teprve šestnáctiletý Aleš Kubíček, objevil příběh Františka Lesáka, který zachránil mnoho životů ve své polní nemocnici v průběhu pražského povstání v roce 1945. Hlasování se zúčastnilo 26.000 lidí. Deset vítězů ve třech věkových kategoriích, kteří získají finanční a věcné ceny, vybere odborná porota a veřejnost na konci roku.

Všechny potřebné informace, včetně soutěžních příspěvků z minulého roku, najdete na pribehy20stoleti.cz.

autor: Marie Novotná
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.