Skupina Lili Marlene má nové album Vrány a havrani. Podílel se na něm i moderátor Plusu

18. červenec 2014

Po šesti letech vydala své nové album skupina Lili Marlene (tentokrát dokonce kromě CD i na vinylu - tedy LP). V titulní skladbě Vrány a havrani hraje na foukací harmoniku moderátor pořadu Den podle, komentátor a hudební publicista Ondřej Konrád.

„Lili Marlene je projekt Martina Němce, kapelníka Precedens, kapely velice známé v 80., ale ještě i 90. letech, dodneška ostatně fungující, spojené s Bárou Basikovou a Janem Saharou Hedlem. Toto je projekt trošku, řekl bych, divadelnější. Mimochodem vokalistka Dáša Součková hraje v Divadle Na zábradlí. Je to taková zvláštní muzika. Na to poukazuje už svým názvem: Lili Marlene je slavná německá meziválečná kabaretní píseň,“ upřesňuje Ondřej Konrád.

Obě kapely, jak Precedens, tak Lili Marlene, mají mnoho společného. Spojuje je osobnost autora hudby i textů Martina Němce a někteří hudebníci vystupují v obou skupinách. A v Precedens i Lili Marlene jsou výrazné zpěvačky Bára Basiková a Dáša Součková.

„Napsal jsem mnoho textů pro Báru, byly to ale vždy nějaké moje názory, které jsem sděloval "světu" jejími ústy. Když píšu pro Dášu, jsou to její texty. Proto je mnoho těch textů v ichformě a jsou to vlastně jakoby její intimní příběhy. Texty Precedens jsou na pomezí nějaké temné poezie o mezilidských vztazích, o pocitech z doby, kterou jsme společně prožívali. Lili Marlene - to jsou příběhy, které mají začátek, nějaký dějový oblouk a genezi," popisuje Martin Němec.

Ondřej Konrád

A co se týká hudby?

„Skupina Lili Marlene už jenom tím, že začala hrát 20 let poté, co již fungoval Precedens, vznikla z jiných popudů, z odlišných inspirací. Precedens byl v osmdesátých letech tehdy velmi ovlivněný novoromantismem a 80. léty, omámený zvukem syntezátorů, kdežto Lili Marlene se mi zdá trošku alternativnější, méně popová, už jen třeba tím, že jsou v ní muzikanti, kteří mají určitou jazzovou erudici. Ale zejména samozřejmě již samotnou "front-frau" Dášou Součkovou a jejím kontraaltem.“


Martin Němec
- hudebník, textař, spisovatel, scenarista, akademický malíř, kapelník skupin Precedens a Lili Marlene
- napsal například hudbu k seriálu Poslední sezóna a hudbu a scénáře k filmům T. M. A. režiséra Juraje Herze nebo Perníková věž
- své fantaskní obrazy vystavuje doma i v zahraničí

Martin Němec hudbu a texty píše už přes 30 let. Dnes je asi snazší „vyrobit" nahrávku. Technologie jsou dostupnější.

„Je to problematické v tom, že se zas umělec komplikovaněji vybírá z těch mnoha variant. Obzvlášť takový neklidný člověk jako já. Jak cítím hodně možností, tak si říkám: Zvolili jsme tu správnou, nezvolili? Ale technologie v žádném případě nenahradí ideu. Pak je vcelku lhostejné, jestli přicházíš do skromněji vybaveného studia. V našem případě to tak ale opravdu nebylo! - strávili jsme hodně času v naprosto špičkovém studiu Sono a hudebním režisérem byl naprosto exkluzivní zvukař Milan Cimfe. Beatles budeme poslouchat donekonečna a byli nahraní na dva mikrofony do osmi stop. My dnes pracujeme se stopami 50 a více, máme k dispozici tehdy neuvěřitelné technologie, ale kdo z nás jsou Beatles, že?“ směje se Martin Němec.

Proč jsou texty Lili Marlene temné a dotýkají se smrti? Jaký je rozdíl mezi prvním albem Tango Desolato a novinkou Vrány a havrani? Co nového plánuje Martin Němec? Poslechněte si celý rozhovor v horní části článku.

autor: mvo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.