Špičková studentská věda je v Praze

30. říjen 2015
Student Plus

Více než 120 studentů z celého světa přijelo do Prahy soutěžit ve znalostech přírodních, technických i humanitních věd. Jubilejního 25. ročníku akce EUCYS se letos ujala česká Akademie věd. Co pro studenty znamená věda?

Česko reprezentují na soutěži EUCYS čtyři studenti se třemi projekty z biologie, fyziky a počítačů. Soutěže se mohou zúčastnit studenti ve věku 14 až 21 let z celé EU. Jde o středoškoláky a studenty prvních ročníků vysokých škol. Hodnotí je osmnáctičlenná mezinárodní porota složená z předních vědců, Česká republika v ní však zástupce nemá.

Na laureáty čekají také finanční odměny od 3500 eur (zhruba 90 tisíc korun) až po 7000 eur (181 tisíc korun) nebo stáže v mezinárodních výzkumných organizacích, jako jsou například Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě, Evropská kosmická agentura (ESA), nebo se mohou zúčastnit předávání Nobelovy ceny.

<p><iframe width="610" height="343" src="//www.youtube.com/embed/DiEfdCx0ahw?list=PLBFtuDRTD_CUwH_YX72kOudvMtBnlIy3S" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Na které oblasti výzkumu se v současnosti čeští mladí vědci zaměřují? Co pro studenty znamená věda? A jak úspěšní jsou v mezinárodních soutěžích jako je např. EUCYS?

Hosté:
Ve studiu přivítáme účastníky letošního ročníku Magdalenu Holcovou a Matěje Sklenáře.

Do diskuze nám můžete v neděli po 22. hodině zatelefonovat nebo napsat své názory na Facebooku, případně do diskuse pod tímto článkem.

Mladí vědci na akci EUCYS 2013
autor: mmk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.