Studenti a sociální podnikání

30. říjen 2015
Student Plus

Je u nás dostatek firem, které zaměstnávají sociálně nebo zdravotně znevýhodněné osoby? „Sociální podnikání“, toto slovní spojení na první pohled vypadá jako protimluv. Přesto se i u nás rozvíjejí firmy, jejichž cílem není jen generovat zisk, ale především pomáhat těm, kteří to potřebují.

Takzvané sociální podniky zaměstnávají a podporují znevýhodněné skupiny obyvatel, například tělesně postižené osoby, oběti domácího násilí nebo osoby bez domova. Mimo jiné jim tak pomáhají lépe se začlenit do společnosti. Zároveň ale musí být tyto firmy konkurenceschopné na běžném trhu. Přestože se pro ně v Česku podmínky postupně zlepšují, jejich situace není jednoduchá. Pojem "sociální ekonomika" u nás stále není příliš známý a ani jasně definovaný.

Jak se mladí lidé zapojují do sociálního podnikání? Co musí sociální firma splňovat a jak vypadá v praxi? Jak mohou takové podniky obstát v tvrdé konkurenci? Uvažujete o podnikání v této oblasti? Na tato i mnohá další témata přijde řeč v pořadu Student Plus.

Hosté:
Tereza Jurečková, ředitelka občanského sdružení Pragulic - Poznej Prahu jinak!
MA(hons) Kristýna Rausová

Pořad Student Plus uslyšíte v neděli od 22:10.

Diskutujte a ptejte se v diskuzi pod článkem.

autor: Tereza Sadílková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.