Mírová jednání Pákistánu s Talibanem zkrachovala, ještě než začala

Pákistán nedávno zahájil mírové rozhovory s povstaleckým Talibanem, ale už o necelé dva týdny později bombarduje jeho pozice u hranic s Afghánistánem. Co se stalo? Jednání zmařily útoky Talibanu, vysvětluje čínská agentura Sin-chua.

Před deseti dny Taliban brutálně popravil 23 příslušníků pákistánských bezpečnostních složek a předtím provedl pumový útok na policejní autobus v Karáčí a zabil 13 vojáků. K dalšímu atentátu došlo na tržišti v Péšávaru a bylo uneseno několik pohraničníků. Zesílily tak výzvy, aby vláda dialog s Talibanem přehodnotila.

Útoky Talibanu jsou považovány za snahu některých jeho složek zmařit mírový proces, ale ten komplikuje i fakt, že hnutí navzdory opakovaným výzvám prezidenta Naváze Šarífa odmítlo zastavit útoky. Posledním pokusem o záchranu dialogu byla minulý týden společná výzva vlády a vyjednavačů Talibanu k příměří. Vzdorní ozbrojenci však odmítli, a vláda tak už s hnutím dál jednat nemůže.

To ale nebyla jediná komplikace rozhovorů. Taliban jejich seriózní zahájení podmínil splněním tří podmínek – propuštěním všech nebojových vězňů, včetně žen a dětí talibů, stažením vládních jednotek z Jižního Vazíristánu, kde chce mít Taliban bezpečné útočiště, a ukončením údajných nezákonných poprav zadržených talibů. Bezpečnostní složky odmítly, že by někdo zabíjel vězně nebo že by byly zadržovány ženy a děti. Podle nich jsou to jen záminky k zastavení mírového procesu.

Taliban nejprve dovolil, aby jím vybraní prostředníci zahájili s vládou jeho jménem jednání, ale pak zničehonic otočil a prohlásil, že pákistánská ústava je „neislámská“. To zaskočilo i jeho vyjednavače. Situace nakonec vedla k obnovení armádních útoků v Severním Vazíristánu, který je baštou Talibanu. Podle vládního poradce pro národní bezpečnost Sartádže Azíze to má být jasný signál, že reakce vlády na útoky Talibanu bude teď mnohem tvrdší. Změnu vládní strategie plně podporuje i pákistánská veřejnost, včetně lidí, kteří donedávna podporovali dialog s povstalci. Tisíce Pákistánců demonstrovaly v neděli v Karáčí a vyzývaly vládu k zásadní ofenzivě proti ozbrojencům.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio