„Přátelský paradox“ na Facebooku

20. březen 2014

Facebook denně využívají miliony lidí. Jeho prostřednictvím spolu komunikují přátelé, známí i lidé, kteří se předtím osobně nikdy nepotkali. Akvizicí služby WhatsApp chce nyní firma Facebook svým uživatelům umožnit, aby ještě snadněji přicházeli do kontaktu s ostatními a uzavírali nová přátelství.

Podle německého týdeníku Die Zeit se proto nabízí oprávněná otázka: Jak jste na tom se svým okruhem přátel na Facebooku?

„Síť Vašich přátel je poměrně složitá. Tvoříte ji Vy, Vaši přátelé, přátelé Vašich přátel, přátelé přátel Vašich přátel…“ A takto by podle německého listu bylo v tomto výčtu možné dále pokračovat libovolně dlouho. „Podívejme se tedy pouze na počet Vašich facebookových přátel. A na počet přátel, jaký mají v průměru Vaši přátelé. Sice Vás vůbec neznám a nevím ani, kolik přátel máte, ale přesto si troufnu říct, že Vaši přátelé na Facebooku mají v průměru víc facebookových přátel než Vy. Mám pravdu?,“ ptá se autor článku v Die Zeit.

Pokud je tato prognóza správná, neměli byste si proto myslet, že jste snad méně přitažliví, zajímaví nebo sympatičtí než Vaši přátelé. To, že máte na Facebooku méně přátel než Vaši přátelé, má s velkou pravděpodobností své čistě matematické důvody. Na první pohled se to přitom může zdát jako nesmysl: Proč by měl statisticky existovat rozdíl mezi počtem přátel jednoho člověka a počtem přátel přítele tohoto člověka?

Ale je tomu tak. A říká se tomu „přátelský paradox“. Podle jedné studie z roku 2011 má průměrný uživatel Facebooku 190 přátel. Ale přítel tohoto uživatele má v průměru 635 přátel. To je dost velký rozdíl, který poukazuje na silně nerovnoměrný počet přátelských propojení na této sociální síti. Ale je tomu tak: 93 procent uživatelů Facebooku má méně přátel, než kolik jich v průměru mají jejich přátelé.

Sociální sítě. Ilustrační foto

Jiná studie ukazuje, že rostoucí popularita Facebooku jde ruku v ruce se sílící osobní nespokojeností uživatelů. U mnohých z nich totiž tato sociální síť vytváří pocit, že jejich přátelé vedou zajímavější, společenštější a zábavnější život než oni sami. A „přátelský paradox“ k tomuto pocitu přispívá, konstatuje Die Zeit.

Jak tento jev vůbec vysvětlit? Počet Vašich přátel je nižší než počet jejich přátel z prostého důvodu: u lidí, kteří mají více přátel, je šance, že se stanou také Vašimi přáteli vyšší už díky jejich většímu počtu přátel. Možná to zní složitě, ve skutečnosti je to ale jednoduché: Lidé, kteří mají hodně přátel, jsou mezi Vašimi přáteli na Facebooku v převaze. A lidí, kteří mají málo přátel, je zase mezi Vašimi přáteli výrazně méně.

Podívejme se na příklady dvou extrémů: U někoho, kdo nemá na Facebooku ani jednoho přítele, existuje také nulová pravděpodobnost, že se stane Vaším přítelem. Sice se na této sociální síti vyskytuje, k průměrnému počtu přátel na Facebooku však přispívá nulovou hodnotou, není na seznamu přátel žádného z uživatelů. Naopak člověk, který by se přátelil se všemi, by se stoprocentní pravděpodobností nebyl jen Vaším přítelem, ale přítelem všech. A se svým obrovským počtem přátel by figuroval na seznamu přátel každého uživatele.

Většina facebookových přátel se samozřejmě pohybuje někde mezi oběma extrémy. A mají tendenci mít spíš více než méně přátel. Řečeno velmi obecně: U náhodně vybraného přítele je větší pravděpodobnost, že bude přítelem člověka s hodně přáteli, než že bude přítelem člověka s málo přáteli. Tolik týdeník Die Zeit o zajímavosti spojené s fenoménem Facebook.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio