Na Obamu útočí politické memoáry předních insiderů

13. říjen 2014

Co má člověk udělat, když usiluje o nejvyšší politický úřad nebo naopak uzavírá politickou kariéru? „Ve Spojených státech napíše paměti,“ poznamenává britský deník Independent.

Ty bývají podle listu většinou nudné k uzoufání. „Jenomže pokud se do psaní pustí ti nejlepší a vlivní, musí si prezident držet klobouk, protože ho čeká jízda z kopce,“ píše list.

Teď přišli se svými memoáry Robert Gates a Leon Panetta, v minulosti oba šéfové americké Ústřední zpravodajské služby a ministři obrany. „Takto těžké váhy většinou vyčkávají, až se ,jejich‘ prezident odebere do politického důchodu. Gates a Panetta ale chtěli psát hned, a tak jsou jejich knihy venku, i když Obamovi zbývají dva roky v úřadu,“ píše Independent.

A to, co nabídli, je deprimující obraz odtažitého, chladného a mentorského autora americké zahraniční politiky. V knize Boje, které stály za to Panetta píše, že Obama se „vyhýbá konfliktu, pořád si na něco stěžuje a je expert na promarněné příležitosti“.

Čtěte také

Nejenže nedokázal vyzbrojit umírněnou syrskou opozici, ale neumí zasáhnout ani proti Islámskému státu. Jeho „naprosto alarmující slabostí“ je však podle autora „zoufalá nechuť jít do konfliktu a hledat podporu pro vlastní politické cíle“.

„Panetta nasypal do Obamových ran hodně soli, když napsal, že šéf Bílého domu vůbec neví, kam má zemi vést,“ konstatoval deník USA Today.

Bývalý americký ministr obrany Leon Panetta

Gates není ani o chlup milosrdnější. V pamětech s názvem Povinnost: vzpomínky ministra obrany se věnuje zejména Afghánistánu. V přístupu k této zemi podle něj Obama nevěří ani vlastní strategii, a tamní válku vůbec nebere za svou. „Jediné, co chce, je ze všech těch konfliktů odejít,“ píše autor.

Panetta a Gates, první umírněný demokrat, druhý umírněný republikán, byli přitom těmi posledními, od nichž by prezident mohl čekat takto zdrcující odsudek. Pracovali s ním nejtěsněji šest let.

„Vždyť jsou to jenom knihy, mohl by někdo namítnout. Jenomže i knihy to byly, co významně pomohlo Baracku Obamovi dostat se do Bílého domu, zejména Cesta za sny mého otce. Naneštěstí americký prezident umí lépe psát než vládnout, a knihy o něm rozhodně nejsou tak povznášející jako ty jeho,“ končí Independent.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio