Boris Němcov byl muž, který mohl dovést Rusko ke slušnější budoucnosti

2. březen 2015

Na vraždu Borise Němcova ihned reagovala řada světových médií včetně amerického deníku Wall Street Journal, který svůj článek nadepsal slovy, že neznámý útočník zabil dalšího odpůrce Vladimira Putina.

Komentátor pokračuje, že v gangsterském státě, jakým je Putinovo Rusko, se asi nikdy nedovíme, kdo v pátek v Moskvě zastřelil Borise Němcova, a už vůbec ne proč. Kdyby opoziční předák a někdejší vicepremiér dostal šanci, mohl by směrovat Rusko ke slušnější budoucnosti.

Místo toho bylo jeho osudem stát se odvážným hlasem obhajujícím demokracii a lidská práva.

Boris Němcov podle deníku Wall Street Journal riskoval život, aby upozornil Západ, že uzavírat obchody s mužem, který nyní vládne Kremlu, může být velmi nebezpečné. Některá jeho varování byla více než jasná.

Čtěte také

V březnu roku 2012 Němcov a jeho kolega z vedení ruské opozice Garri Kasparov varovali před takzvaným resetem americko-ruských vztahů.

Oba naléhali na americkou vládu, aby nahradila Jacksonův a Vanickův dodatek k federálnímu zákonu, který za studené války postihoval americké obchodní vztahy s komunistickým blokem takzvaným Magnického zákonem, který uvalil sankce na ruské činovníky, kteří se provinili porušováním lidských práv.

Boris Němcov na archivním snímku z března 2014

Boris Němcov se nebál jmenovitě kritizovat prezidenta Putina a označit ho za neoprávněného vládce Ruska s poukazem na podvody při volbách hlavy státu v roce 2012. Úřady ho za jeho přímost a otevřenost opakovaně zadržely a administrativně trestaly.

Němcov byl také jedním z nemnoha Rusů, kteří se byli ochotni hlasitě zastat demokratického hnutí na Ukrajině. „Když podpoříme Ukrajinu,“ řekl v listopadu roku 2013, „podpoříme i sami sebe.“

Po vraždě Borise Němcova se jeho jméno připojilo ke jménům jiných odpůrců Vladimira Putina, které čekala smrt nebo jiné surové zacházení z rukou jeho režimu.

Patří sem i jméno novinářky Anny Politkovské, obhájkyně lidských práv Natalie Estěmirovové nebo dosud živého, ovšem ustavičně perzekuovaného opozičního vůdce Alexeje Navalného.

Jednoho dne budou podle komentátora deníku Wall Street Journal jejich jména v Rusku oslavována, a to ještě dlouho poté, co to Putinovo zmizí v propadlišti dějin.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.