Objasní nález domnělých trosek malajsijského letounu MH370 příčinu jeho zmizení?

Experti v uplynulých dnech potvrdili, že kus křídla nalezený na ostrově Réunion u Madagaskaru v Indickém oceánu téměř jistě patří pohřešovanému malajsijskému letounu MH370. Nález naznačuje, jakým způsobem asi letadlo spadlo do moře, píše agentura Bloomberg.

Vyšetřovatelé se původně domnívali, že stroj se zřítil rychle a ve spirále, ale vyplavené trosky napovídají, že mu asi došlo palivo a on plachtil a snášel se k hladině pomalu. Kus křídla, jemuž se říká „flaperon“ neboli vztlaková klapka, podle nich pravděpodobně odlomil motorový podvěs, který byl při nárazu na hladinu smýkán ve vodě, řekl agentue odborník na leteckou bezpečnost a bývalý pilot Tracy Lamb. Piloti jsou podle něj přesvědčeni, že letadlo klesalo k hladině v relativně neostrém úhlu.

Vyšetřovatel Greg Feith potvrdil, že šlo patrně o „nízkoenergetický pád“ anebo záměrnou havárii při malé energii, protože kus křídla nebyl rozdrcen. Po flaperonu se na ostrově Réunion našly i další trosky, jejichž identifikace dosud pokračuje. Let MH370 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizel 8. března 2014 a s ním 239 lidí na palubě. Pátrání se soustředilo na jižní oblast Indického oceánu u západních břehů Austrálie a pokračuje tam i nyní, protože pátrací týmy jsou přesvědčeny, že trosky na Réunion zanesly mořské proudy, píše Bloomberg.

Čtěte také

Záhadné zmizení malajsijského letounu dalo vzniknout řadě konspiračních teorií. Jedna z nich například tvrdí, že trosky na Réunion někdo nastrčil, aby vyšetřovatele navedl na falešnou stopu, píše australský deník Sydney Morning Herald. Tím „někým“ je podle zastánců této teorie ten, kdo zmizení letounu způsobil, ať už CIA, teroristé nebo mimozemšťané. Jiná teorie tvrdí, že letadlo bylo omylem sestřeleno při nepovedené americko-thajské vojenské operaci v rámci tajných manévrů v Jihočínském moři. Britský spisovatel Nigel Cawthorne si tím je tak jist, že o tom napsal knihu.

Bývalý malajsijský premiér Mahathir Mohamad je zase přesvědčen, že za zmizením letounu stojí CIA, a firma Boeing zatajuje důkazy. Ve svém blogu napsal, že jestli letadlu selhal naváděcí systém GPS, musela to CIA i Boeing vědět. Jiná spiklenecká teorie předpokládá, že letoun byl dopraven na vzdálenou americkou vojenskou základnu Diego García na malém korálovém atolu asi 3500 kilometrů západně od Malajsie. Rozšířila se natolik, že ji americká vláda musela veřejně dementovat.

Mnoho lidí věří, že letadlo unesli teroristé. S tímto tvrzením přišel vloni nejmenovaný ruský vojenský zdroj, podle něhož únosci s letounem odletěli do Afghánistánu, kde dodnes zadržují posádku a cestující jako rukojmí. Tento zdroj dokonce tvrdil, že Moskva zná jméno teroristy, který dával příkazy pilotům – prý se jmenuje Hitch a letoun se nachází nedaleko Kandaháru u hranic s Pákistánem.

Je tu i možnost pojistného podvodu, která se však točí okolo „někoho bohatého“ na palubě, kdo měl výhodnou životní pojistku, z níž profitovala jeho rodina. Tato teorie však neupřesňuje, jak by rodina havárii zrealizovala. Tvůrci bizarních hypotéz mezi podezřelé pachatele zmizení letadla samozřejmě zařadili i mimozemšťany, ale ti jsou teď patrně mimo hru – leda že by se vrátili na Zem a nastrčili trosky letadla na Réunion, uzavírá Sydney Morning Herald.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio