Německá kancléřka Angela Merkelová odsoudila útoky na uprchlíky

Ultrapravicoví demonstranti, protestující proti přílivu uprchlíků, zahrnuli urážkami německou kancléřku Angelu Merkelovou, která navštívila uprchlické centrum v malém saském městě Heidenau.

Kancléřka tu podle stanice Deutsche Wellekritizovala xenofobní protesty proti přistěhovalcům.

Merkelovou uvítal v Heidenau předseda saské zemské vlády Stanislaw Tillich a místní starosta Jürgen Opitz. Kancléřka při své návštěvě řekla, že je třeba napřít síly, aby bylo jasno – nelze tolerovat ty, kteří zpochybňují důstojnost jiných lidí.

Do Německa dorazí letos podle odhadů rekordních 800.000 lidí. V Heidenau je nyní 600 uprchlíků. Kancléřka se s některými z nich setkala a řekla jim, že každý, kdo čelil politickému útlaku nebo prchá před občanskou válkou, má při hledání azylu právo na spravedlivé zacházení.

Už v pondělí odsoudila Angela Merkelová násilnosti ultrapravicových demonstrantů před uprchlickým centrem v Heidenau. Agresivní chování vůči cizincům je podle ní nepřijatelné.

Čtěte také

Kancléřka také kritizovala místní lidi, kteří i s rodinami a dětmi přihlíželi a vyjadřovali souhlas, když ultrapravicoví extremisté napadli policisty chránící příjezd uprchlíků do jejich útočiště.

V Německu panuje kolem imigrantů velké napětí. Pravicové skupiny žádají vládu, aby odehnala žadatele o azyl, přicházející z konfliktních zemí, jako je Sýrie, Irák nebo Libye.

Lidé, utíkající před válkou a bídou v severní Africe a na Blízkém východě, hledají útočiště v Evropě. Většinou přistávají na italském a řeckém pobřeží nebo jsou zachraňováni z moře. Mnozí z těch, kteří dorazí do jižní Evropy, chtějí pokračovat do bohatších zemí Evropské unie a požádat tam o azyl.

Německý prezident Joachim Gauck ve středu navštívil berlínský domov pro uprchlíky, aby čelil rostoucímu počtu útoků pravicových extremistů na ubytovny žadatelů o azyl.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio