Mobilní telefony zřejmě snižují mužskou plodnost

Mobilní telefony mohou snižovat mužskou plodnost, pokud člověk telefonuje déle než hodinu denně.

Zjistila to studie izraelských vědců, kterou cituje izraelský server Times of Israel.

Volání hodinu denně a déle zdvojnásobuje riziko, že hladina spermií klesne pod úroveň, která je nezbytná k rozmnožování, uvedli badatelé z Izraelského technického institutu Technion a Lékařského střediska Karmel v Haifě. Studie přinesla i důkazy o škodlivosti dlouhodobého používání mobilních telefonů.

Kvalita spermatu mužů na Západě trvale klesá a je považována za příčinu, proč má 40% neplodných dvojic potíže s početím. Vědecký tým obou haifských institucí pod vedením doktora Ariela Zilberlichta zkoumal účinky mobilu obecně.

Čtěte také

Zjistil, že hladina spermií klesá na kritickou úroveň i v případech, kdy muži nosí mobil až půl metru od třísel, tedy v kapse kalhot. Jejich hladina spermatu je pak o 11% nižší než u ostatních mužů.

Riziko poklesu hladiny spermií se zdvojnásobuje při telefonování hodinu denně nebo ve chvíli, kdy se mobil nabíjí. Zilberlicht proto doporučuje, aby muži dobu telefonování zkrátili, nenosili mobil v kalhotách, nespali vedle něj, nevolali v době nabíjení a co nejvíc používali sluchátka a headsety.

Logo

Vědci zdůrazňují, že k jednoznačnému prokázání jejich závěrů je třeba dalších studií. Nejmenovaný představitel spermabanky izraelské kliniky Asuta serveru řekl, že jeho pracoviště nemá jasné důkazy o spojitosti klesající mužské fertility s mobilními telefony a jejich zářením, ale že „všichni vždycky tušili, že taková souvislost existuje, jak u mobilů, tak dalších typů záření“.

Čtěte také

Například mobilním telefonům a retranslačním stanicím, které přenášejí signál, vědci přičítají povážlivý pokles populace včel. Obávají se, že tento jev může vést k řetězové reakci, tedy vyhynutí rostlin, které jsou závislé na opylování, uzavírá Times of Israel.

autor: gzb
Spustit audio