Muž, který zastavil poušť

9. červen 2016

Yacouba Sawadogo je africký farmář, který se 30 let svého života v Burkině Faso snaží zastavit poušť. Jeho jediným nástrojem je rýč a pevné přesvědčení, že vše lze změnit k lepšímu.

Po celou dobu používá prastarou techniku, jak za pomoci výsadby stromů ochránit půdu a zabránit rozšiřování pouští. Jeho podivuhodného příběhu si naposledy všiml server Brightside.

V 80. letech zasáhla oblast afrického Sahelu těžká sucha, která zničila téměř vše zelené. Výskyt dešťů se snížil o 80 %, což vedlo k tomu, že se začala prudce rozšiřovat poušť. Většina lidí proto z oblasti odešla za jinou obživou, Yacouba ale zůstal.

Yacouba byl negramotný, naštěstí si tedy nemohl přečíst tvrzení některých vědců o tom, že rozšiřování pouští nelze zastavit. Jelikož neměl žádné moderní nástroje, začal používat starý africký zemědělský postup známý jako „zai“. Hloubil malé jámy, naplnil je kompostem a do nich zasazoval semena. Během sezony dešťů rostliny zaléval tak, aby si dokázaly udržet vlhkost a živiny během období sucha.

Čtěte také

Jeho experiment má překvapivě dobré výsledky. Kvalita půdy se zlepšuje a postup pouště se podařilo zastavit. Vedle prosa a čiroku začal Yacouba vysazovat také stromy, které vrhaly stín a pomohly srovnat hladinu podzemních vod.

Během dvaceti let se mu podařilo přeměnit vyschlou zemi ve třicetiakrový les s šedesáti druhy živočichů. „Yacouba sám má větší podíl na záchraně půdy, než většina vědců, kteří se tomuto problému věnují. Díky jeho technice se podařilo obdělat desítky tisíc hektarů dříve neproduktivní půdy,“ přiznal pro server Africa Quora expert na desertifikaci Chris Reij.

Čtěte také

V roce 2010 natočili filmaři o Yacoubovi dokumentární film s názvem „Muž, který zastavil poušť“. Jeho zisky šly na obnovu místních lesů a tréninkový program pro zemědělce, kteří si chtějí osvojit Yacoubovu techniku.

Prostá metoda zai se nyní používá v celém regionu. Pomáhá bránit rozšiřování pouští, zajišťuje zemědělcům základní jídlo a pomáhá jim se adaptovat na klimatickou změnu.

Spustit audio