Ke zmatku v Dallasu přispěl i zákon o nošení dlouhých zbraní

12. červenec 2016

Jedním z důvodů, proč americká policie při čtvrteční přestřelce v texaském Dallasu nedokázala dřív identifikovat střelce, byl místní zvyk nosit s sebou i na demonstrace takzvané dlouhé zbraně – tedy pušky nebo samopaly s dlouhou hlavní.

Podle dnešního vydání listu New York Times pochodovalo právě na demonstraci uprostřed Dallasu dvacet až třicet lidí s puškou přes rameno. V Texasu je to legální. Když pak při střelbě pětadvacetiletého rezervisty Micaha Johnsona do policistů začal dav po ulici utíkat, měli policisté tyhle demonstranty s puškami v maskovacím oděvu přinejmenším za podezřelé.

Podle výpovědi dallaského starosty Mikea Rawlinse měli na sobě někteří z ozbrojených demonstrantů navíc pro efekt pásy nábojů, neprůstřelné vesty a plynové masky, takže na první pohled připomínali útočníky. S tím ale nesouhlasí texasští aktivisté, zastánci práva na otevřené nošení zbraní.

Někteří z nich argumentují dallaskými záběry, na kterých jsou policisté vedle ozbrojených demonstrantů a žádný zmatek nevzniká, píše deník. Každopádně na zmatečnou situaci, kdy kvůli povoleným zbraním připomínají demonstranti policistům také útočníky, poukázal o víkendu i americký prezident Barack Obama.

Se zbraní do školy i na demonstraci

Ani místní demokraté ale nedoufají, že by se v Texasu mohl zákon o nošení zbraně na veřejnosti kvůli tomu změnit. Místní politici už se ostatně nechali slyšet, že nedopustí, aby liberálové využili čtvrteční tragédii k protiústavnímu zákazu.

K texaskému specifiku nejenže patří právo být vyzbrojen, Texasané mohou tuhle skutečnost zároveň ukazovat, a tak se pušky nosí i na demonstrace. Příhraniční stát s vlastní pistolnickou historií je v tomhle v Unii poněkud specifický a také si na tom zakládá.

Logo

Loňský zákon navíc od prvního srpna povoluje, že i studenti mohou na koleji a na vyučovací hodiny chodit ozbrojení s pistolí například v pouzdře u pasu, což platí pro studenty, zaměstnance i vyučující na státních i soukromých vysokých školách. V Texasu má povolení nosit zbraň víc než million lidí.

Střelec chtěl zabít co nejvíc policistů

Při čtvrteční demonstraci zastřelil Johnson pět policistů. Ti dohlíželi na pochod, který reagoval na nedávné zásahy policie proti černošským občanům. Samotný černošský střelec z Dallasu se podle policie zaměřil na bělošské policisty údajně na protest proti policejním zásahům v Minnesotě a Louisianě, při kterých zemřeli dva Afroameričané.

Po několika hodinách vyjednávání na něj policisté do místních garáží vyslali robota s trhavinou, který Johnsona likvidoval, připomíná deník New York Times.

BBC mezitím uvedla, že Micah Johnson údajně plánoval ještě větší útok. Řekl to šéf dallaské policie David Brown. Podle Browna zřejmě nacvičoval odpalování výbušnin. Dallaský policejní šéf dale uvedl, že policisté se snaží zjistit, jaký význam mají písmena “RB”, která prý Johnson před smrtí napsal vlastní krví. Kriminalisté se také podle Browna snaží rozluštit deník, který našli v Johnsonově domě.

Dallaský policejní šéf také poodhalil, jak vypadalo dvouhodinové vyjednávání s Johnsonem. “Lhal nám, vysmíval se, zpíval si, ptal se třeba, kolik policajtů dostal a říkal, že jich chce ještě pár sejmout a že nastražil výbušniny. Takže to vyjednávání nikam nevedlo,” řekl šéf dallaské policie David Brown.

autor: Jan Čáp
Spustit audio