Francouzští školáci se budou učit, co dělat v případě teroristického útoku

Francouzská vláda rozhodla, že všechny děti starší tří let musejí povinně absolvovat branná cvičení, jejichž součástí bude reakce na případný teroristický útok.

Píše o tom server francouzského rádia Europe 1. Letos začne 1. září ve Francii školní docházku 12 milionů dětí, a ty všechny budou konfrontovány s hrozbou útoku na jejich školu. Třikrát do roka absolvují speciální cvičení v podobě simulovaného teroristického útoku. Nejméně jednou je čeká „terorista přímo v budově“, píše server rozhlasové stanice Europe 1.

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve rádiu sdělil, že děti se budou učit skrývat, setrvat v úkrytu co nejdéle naprosto potichu a pak na pokyn učitelů co nejrychleji prchat z budovy. V případě školek, kde děti od tří do pěti let ještě nebudou všemu rozumět, navrhuje ministerstvo pojmout nácvik ukrývání jako pohádkovou hru na „krále ticha“. Jakmile učitel řekne slova „roi du silence“, musí děti stůj co stůj mlčet, aby nevzbudily pozornost případných útočníků. Pedagogičtí experti ovšem podle Europe 1 realisticky očekávají, že ti nejmenší vydrží být zticha maximálně pět minut.

Součástí nových opatření budou silnější hlídky před školami a školkami. Vláda najme více strážníků a vynaloží miliony eur na nové bezpečnostní kamery, bezpečnostní dveře a speciální poplašná zařízení. V okolí škol také od září začnou hlídkovat tři tisíce záložníků. „Školám budeme po celý rok věnovat maximální pozornost. Přibude hlídek, a bezpečnost posílíme i na středních a vysokých školách,“ slíbil ministr vnitra.

Předvídat, ukrýt se a správně reagovat

Nebezpečí útoku proti nejzranitelnějším se v děsivé podobě zhmotnilo v březnu 2012, kdy islámský fanatik zabil v židovské škole v Toulouse rabína Jonatana Sandlera, jeho dva syny – šestiletého Arjeho a tříletého Gabriela - a osmiletou dceru ředitele školy Miriam Monsonegovou. Po loňských listopadových útocích v Paříži pak začalo být zřejmé, že teroristé se v útoku na takzvané měkké cíle nezastaví před ničím.

Podle Europe 1 letos v únoru francouzská verze propagandistického časopisu takzvaného Islámského státu uvedla, že francouzské školy svým sekulárním étosem vyhlásily islámu válku. Chalífát pak apeloval na muslimské rodiče, aby ihned začali vraždit učitele. Ministr Cazeneuve a jeho kolegyně z resortu školství Najat Vallaud-Belkacemová uvedli, že smyslem opatření je vypěstovat v dětech automatickou reakci na útok. Klíčovými principy nové přípravy jsou jednoduché zásady: předvídat, ukrýt se, správně reagovat.

„Rozhodně nepropadáme paranoidním obavám ani panice. Jen víme, že hrozba je skutečná, velmi skutečná,“ řekla Europe 1 ministryně školství. Na 500 školníků a dalších zaměstnanců vzdělávacích institucí dostane speciální výcvik u francouzských četníků. Budou se učit jednat v situaci útoku a koordinovat kontakty s bezpečnostními složkami.

Francie / Francouzská vlajka

Někteří odboráři ale mají námitky. Mluvčí jedné z odborových centrál Francette Popineauová uvedla, že v dětech by nikdo neměl pěstovat strach. Jiné sdružení učitelů ale připustilo, že školy fakticky nejsou chráněny. „Dávat rodičům záruky je za této situace zcela absurdní,“ uvedl zdroj z učitelského sdružení Force Ouvrière. Také rodiče mají podle serveru Europe 1 strach, že nácvik na vpád džihádistů dětské duše poznamená. Hlavní rodičovské sdružení FCPE však v reakci uvedlo, že děti si stejně všimnou, že se kolem nich děje něco neobvyklého a že je kolem školy více policistů. Proto je prý lepší říct jim vše narovinu.

Dětský psychiatr Stéphane Clerget ocenil to, že cvičení pro nejmenší děti bude probíhat formou hry. Podle něj je možné, že v případě útoku by děti nepociťovaly tolik ochromujícího strachu. „Děti se učí zpracovávat realitu prostřednictvím hry,“ řekl rádiu Europe 1.

autor: rma
Spustit audio